ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Burgemeester: camera's hebben levens bij steekpartij Hilversums uitgaansgebied 'gered' | NH Gooi

Burgemeester: camera's hebben levens bij steekpartij Hilversums uitgaansgebied 'gered'

  • Vandaag om 15:49 | bijgewerkt: om 15:54 uur
  • Ingmar Meijer

De twee slachtoffers van de heftige steekpartij in het Hilversumse uitgaansgebied zijn gered dankzij het aanwezige cameratoezicht. Daar is burgemeester Gerhard van den Top van overtuigd. Dankzij het cameratoezicht kon de politie razendsnel in actie komen. 

Steekpartij Groest in Hilversum
Steekpartij Groest in Hilversum|VLN Nieuws

Rond 2.30 uur ging het op die bewuste zaterdag op de Groest, tegenover het nieuwe politiebureau, helemaal fout. Twee groepen jongeren kregen ruzie met elkaar. Dat ging niet alleen met vuisten, maar daarbij is ook een mes of zijn messen getrokken. Drie personen raakten gewond, waarvan twee ernstig. Het gaat om een 19- en 20-jarige Hilversummer, die in het ziekenhuis belandde.

Sinds 2012 heeft Hilversum camera's hangen in het uitgaansgebied. Dat was nodig omdat het er toen geregeld sprake was van uitgaansgeweld. Hoe effectief is dat cameratoezicht nu in deze kwestie geweest, was de vraag die de burgemeester vorige week kreeg vanuit de politiek. 

Niet voorkomen

"Er is wel degelijk een preventief effect", stelde Van den Top. "Het heeft ons nu ook geholpen om heel snel daar te zijn en ik denk zelf dat het zijn leven heeft gered. Maar ook met cameratoezicht kan je een steekpartij niet voorkomen", voegde hij eraan toe. 

Diezelfde camera's hebben er eveneens voor gezorgd dat de politie die zaterdag nog twee verdachten kon aanhouden. Een man uit Woudenberg en Alphen aan den Rijn, beiden twintig jaar, zijn op basis van beelden in het vizier van de politie gekomen. 

Volgens de burgemeester zijn dit soort incidenten niet te voorkomen. Het dragen van een mes op straat is namelijk niet strafbaar. Dat mag volgens de wet. Op het moment dat de mesbezitter daadwerkelijk iets van plan is, kun je pas ingrijpen.

Preventief fouilleren?

En iedereen maar preventief fouilleren op de Groest is ook geen optie, zo liet Van den Top weten. Op het moment dat handhavers of politie iemand bij een opstootje aantreffen met een mes, dan mogen ze die afpakken en kan die persoon worden aangehouden voor verboden wapenbezit. 

"Maar zolang dat niet aan de hand is en ze lopen gewoon rond op de Groest dan kun je ze niet fouilleren. Dan moet je echt de stap zetten naar een gebied dat je moet karakteriseren als een veiligheidsrisicogebied. Dat moet je samendoen met het Openbaar Ministerie. Daar is nu op de Groest helemaal geen aanleiding toe", aldus de burgervader. 

Nieuwe afspraken

Veilig uitgaan heeft volgens de burgemeester absoluut prioriteit in Hilversum. Afgelopen november zijn nieuwe afspraken gemaakt in een convenant over strenger toegangsbeleid bij de uitgaansgelegenheden. Daarbij zijn het weren van drugs en wapens en het laten fouilleren speerpunten, aldus Van den Top. 

Daar komt bij dat de gemeente in samenwerking met Bureau Halt een educatief programma heeft voor jongeren, stelt de burgemeester. Dit voorlichtingsproject behandelen ze op scholen in Hilversum. "We willen ook ouders en leerkrachten hiermee wakker maken, zodat we het normaliseren van deze ontwikkeling tegen kunnen gaan."