ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Was de mail van de opgestapte wethouder antisemitisch? Nee, zeggen pro-Israëlische organisaties | NH Gooi

Was de mail van de opgestapte wethouder antisemitisch? Nee, zeggen pro-Israëlische organisaties

  • Gisteren om 11:30 | bijgewerkt: vandaag om 09:00 uur
  • Lisa Dekker

Heeft de opgestapte Hilversumse wethouder Bart Heller zich schuldig gemaakt aan antisemitisme? Volgens pro-Israëlische organisaties niet. Ook de Joodse opperrabbijn Binyomin Jacobs komt nu terug op zijn woorden. Toch leidde de ophef over een omstreden Gaza-mail binnen de gemeente tot Hellers aftreden. Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws over de affaire.

De afgetreden wethouder Bart Heller
De afgetreden wethouder Bart Heller|gemeente Hilversum

In het kort: waar ging de omstreden mail over?

  • Op 26 februari stuurt wethouder Bart Heller een persoonlijke reactie op een verzoek van een inwoner om het raadhuis oranje te verlichten, als steunbetuiging aan het Israëlische gezin Bibas, dat omkwam bij geweld in Gaza.
  • In zijn mail schrijft Heller ook over het leed van Palestijnse kinderen in Gaza. "In totaal heeft het Israëlische leger sinds de inval in Gaza gemiddeld zo'n 250 mensen per dag gedood, waarvan ruim 80 kinderen. Per dag!", schrijft hij. "Uitgaande van 24 uur aanlichten van het Raadhuis voor elke twee gedode kinderen, zijn Kfir en Ariel over 7.500 dagen, zeg 20 jaar, aanlichten voor de vernietigde Palestijnse kinderen aan de beurt."
  • Binnen de kortste keren komt de mail terecht bij het CIDI, Christenen voor Israël en de Joodse opperrabbijn Binyomin Jacobs. De rabbijn zou de mail 'antisemitisch' hebben genoemd en belt direct de burgemeester.
  • Heller stapt op vanwege de kwestie.

In zijn ontslagbrief noemt Heller expliciet 'de dreiging van mogelijke publicitaire acties vanuit organisaties als het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) en Christenen voor Israël' als een van de redenen voor zijn vertrek na het sturen van de omstreden mail. Maar de pro-Israëlische organisaties zeggen tegen NH Nieuws helemaal geen druk uitgeoefend te hebben of te hebben gedreigd met media-aandacht. Sterker nog, zij vinden de mail helemaal niet antisemitisch.

Toch was de angst bij de gemeente daarover erg groot. In interne appjes, e-mails en adviezen van de gemeente werd veelvuldig gesproken over het risico dat organisaties als het CIDI zouden kunnen reageren.

"Wij zouden dit geen antisemitisme noemen."
Hans Wallage van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël)

Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws op basis van gesprekken met de betrokken organisaties en interne documenten die via de Wet Open Overheid zijn opgevraagd.

Pro-Israël clubs: 'We hebben helemaal geen contact gehad'

De grootste pro-Israëlische organisaties in Nederland, het CIDI, Christenen voor Israël (CvI) en de Israëlische ambassade laten onafhankelijk van elkaar aan NH Nieuws weten dat zij geen druk hebben uitgeoefend op de gemeente, geen contact hebben gehad met de gemeente en niet hebben gedreigd met media-aandacht.

Het CIDI kreeg de mail doorgestuurd, maar deed er niets mee. Dat zegt woordvoerder Hans Wallage: "We hebben één melding gekregen, maar is verder niets mee gedaan. We hebben zeker geen contact gehad met de gemeente. We waren eerlijk gezegd verbaasd toen we in de media lazen dat wij als dreiging werden gezien."

Ook woordvoerder Sara van Oordt van Christenen voor Israël sluit zich daarbij aan: "Toen ik las dat wij als 'dreiging' werden genoemd, dacht ik echt: waar heeft de beste man het over?"

Tekst gaat verder onder de foto.

Bart Heller, wethouder in Hilversum
Bart Heller|GroenLinks Hilversum

De Israëlische ambassade, die het oorspronkelijke verzoek deed om gebouwen oranje te verlichten, bevestigt dat er geen contact is geweest met de gemeente over deze kwestie.

Antisemitisch? Nee, zeggen CIDI en CvI

Hoewel de ambassade geen uitspraken doet over de inhoud van de mail, zeggen zowel het CIDI als Christenen voor Israël dat zij de mail niet antisemitisch vinden. "Nee, wij zouden dit geen antisemitisme noemen", zegt CIDI-woordvoerder Wallage. "Iets dat ontzettend kwetsend is, hoeft niet direct antisemitisch te zijn."

"Iets dat ontzettend kwetsend is, hoeft niet direct antisemitisch te zijn."
Hans Wallage van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël)

"We krijgen weleens meldingen van mensen die iets antisemitisch vinden", zegt CvI-woordvoerder Van Oordt. "In dit geval heeft een collega van mij de mail doorgestuurd naar het CIDI, omdat zij de antisemitisme-monitor bijhouden. Maar dat betekent niet dat wij de mail zelf als antisemitisch zagen. Ik vond de mail hooguit ongepast."

Beschuldiging van 'antisemitisme' is wel gevallen

Wie de mail wel antisemitisch zou hebben genoemd is de Joodse opperrabbijn Binyomin Jacobs. Dat zeggen zowel Heller als de woordvoerder en vertrouweling van de rabbijn, Hans Knoop. De rabbijn en de burgemeester ontkennen later dat de mail zo is bestempeld.

Hoe dan ook, uiteindelijk stapte Heller op. Niet vanwege de publieke verontwaardiging, maar vanwege interne druk en angst binnen de gemeente voor wat zou kunnen gebeuren. Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws. Volgens Heller werd binnen het college duidelijk dat zijn standpunt over Gaza 'als problematisch werd ervaren'.

Verantwoording

NH Nieuws sprak voor dit verhaal met meerdere bronnen, bekeek interne communicatie en benaderde de burgemeester voor een open gesprek. Die wil niet reageren zolang de gemeenteraad zich nog over de kwestie buigt. Op woensdag 14 mei wordt Heller in een raadsvergadering opnieuw geïnstalleerd.