Straatbeeld van het oude dorp van Blaricum.
Foto: Charly Eshuis
BLARICUM – De gemeente Blaricum wil het doorgaand verkeer in de dorpen flink afremmen. In de nieuwe Ontwerp Verkeersvisie staat het ontmoedigen van sluipverkeer centraal, met als doel het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in het dorp. Tot en met 9 september kunnen inwoners hun mening geven over de plannen.
De Ontwerp Verkeersvisie zet in op langzaam verkeer. Wandelen en fietsen moet aantrekkelijker en veiliger worden, terwijl de auto minder ruimte krijgt. Ook het parkeren wordt aangepakt: dat moet ‘in balans’ gebracht worden. De gemeente wil hiermee de dorpscentra van Blaricum leefbaar en toegankelijk houden voor bewoners, ondernemers en bezoekers.
Bewoners mogen meedenken
De visie is opgesteld in samenwerking met inwoners, organisaties en ondernemers. Tot begin september ligt het plan ter inzage onder de zoekterm
verkeersvisie Blaricum, op de officiële bekendmakingenwebsite van de overheid. Belangstellenden kunnen daar een zogeheten zienswijze indienen. Dat is een reactie of bezwaar op het plan, waarmee de gemeente vervolgens aan de slag gaat. De daadwerkelijke uitvoeringsplannen volgen pas na het vaststellen van deze visie.
Vooruitkijken tot na 2035
Wethouder Frans Cornelis benadrukt het belang van de plannen voor de toekomst in het persbericht van de gemeente: “Verkeer, mobiliteit en bereikbaarheid zijn van groot belang voor onze toekomstige kwaliteit van leven in ons dorp.” Hij wil de lokale voorzieningen bereikbaar houden, het woongenot bewaken en zorgen dat het woon-werkverkeer soepel blijft verlopen.
Volgens de wethouder staan er ook van buitenaf grote uitdagingen voor de deur. “Het is een boeiend traject met zorgvuldige afwegingen, waarbij we de juiste maatregelen willen treffen om het brede welzijn tot ver na 2035 te bevorderen.”
Omgevingsvisie
Tegelijkertijd ligt ook de Omgevingsvisie van Blaricum ter inzage. Die richt zich breder op de leefomgeving van het dorp, met ambities op het gebied van wonen, natuur, gezondheid en duurzaamheid. Op dat document kunnen inwoners tot en met 14 september
reageren.