ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Van feestspel tot serieuze sport: Hilversumse bowlingvereniging blijft bloedfanatiek | NH Gooi

Bowlen, dat doe je met een feestje, gezellig met elkaar. Dat bowlen ook een serieuze sport is met techniek en competitie weten veel mensen niet. Dat Hilversum de oudste bowlingbaan van Nederland heeft al helemaal niet. Elke week traint daar Bowling Vereniging Hilversum, maar de vereniging schreeuwt om nieuwe leden.

Erik Bootsman

Vijfentwintig mannen in zwarte poloshirts met het clublogo erop maken zich klaar voor een avond competitie en ze zijn bloedfanatiek. Ballen worden klaargemaakt, die moeten ‘goed aan de vingers zitten’ en een eerste warming-up met ingooien volgt.

Elke bowler heeft zijn eigen techniek. Twee mannen vallen op, zij gooien met twee handen, Gilles Verwoerd en Ruben Oostra. Ze zijn negentien jaar oud en hebben zich sinds vorige week bij de club aangesloten: “We hebben ons deze techniek aangeleerd door online filmpjes te kijken. We huurden zelf regelmatig een baan, maar nu doen we mee met de pro’s”, vertellen ze. 

Cees Bakker, voorzitter van Hilversumse vereniging is zichtbaar trots op zijn twee nieuwe leden: “We zijn dolgelukkig dat ze zich bij de vereniging hebben aangesloten. We kunnen nieuwe leden goed gebruiken.”

Hoofd leegmaken

In Amerika is bowlen nog altijd enorm populair, maar in Nederland lopen de cijfers terug. Het aantal leden aangesloten bij een vereniging is zelfs gehalveerd. Op dit moment beoefenen er in heel Nederland zo’n 15.000 mensen deze sport.

Cees: “Voor een feestje weet iedereen de bowlingbaan wel te vinden. Hoe fantastisch is het als je dat dan ook als sport kan beoefenen. Het is een combinatie van techniek en uiterste concentratie. Vergelijk het met darten of een penalty nemen. Om goed te kunnen bowlen moet je je hoofd kunnen leegmaken.”

De Hilversumse vereniging telt op dit moment nog 25 leden, 24 mannen en 1 vrouw. “Het zou wel heel leuk zijn als er meer vrouwen zouden komen. Leuke sport voor stellen samen.”

Auto als hoofdprijs

Tot een aantal jaar geleden hielden de Hilversumse bowlers grote toernooien met honderden deelnemers. “Naar die tijd zou ik best terug willen. We hielden jaarlijks een grote competitie met als hoofdprijs een auto. Dat was ongekend. Deze prijs was voor degene die 300 punten gooide. Het hoogst haalbare, twaalf ‘strikes’ achter elkaar. De auto is er in al die jaren nooit uitgegaan. Overigens is hier op deze baan slechts eenmaal een ‘300’ gegooid.”

“We zijn de oudste bowlingbaan van Nederland op dezelfde plek. In Scheveningen en Breda zitten oudere banen, maar die zitten niet meer op de oorspronkelijke locatie"
Mohammed El Bannamari, eigenaar Bowling Hilversum

Mohammed El Bannamari is sinds 2010 de eigenaar van Bowling Hilversum en actief lid bij de vereniging: “Ik heb de bowling eigenlijk nooit gekocht om er geld aan te verdienen. De banen waar we nu op spelen zijn net nieuw en van het hoogste niveau. Daar heb ik flink in geïnvesteerd. Nieuwe vloeren, peperdure oliemachine, flitsende achterwanden.” 

Het interieur bij de bar is hetzelfde gebleven, nog altijd dezelfde bruine stoeltjes, het rieten afdakje boven de toog. “We zijn de oudste bowlingbaan van Nederland op dezelfde plek. In Scheveningen en Breda zitten nog oudere banen, maar die zitten niet meer op de oorspronkelijke locatie, dus die tellen niet", zegt Mohammed lachend.

Twaalf strikes

Een '300-game' is alleen voor diegene met de beste techniek en grootste mentale kracht te halen. Een 200 game is al een goede prestatie.

Dat BVH op hoog niveau bowlt blijkt wel op de reguliere trainingsavond. Scores van 237 en 236 zijn geen uitzondering. Cees: “Het vraagt oefening en nieuwe leden helpen we met de techniek. We hopen dat iemand die twaalf strikes op rij gaat gooien in de toekomst.”

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

40UP Beat

Gisteren om 23:00.

Terugluisteren