ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Huizer politiek verongelijkt over ramadanwens gemeente: "Christenen komen er bekaaid vanaf" | NH Gooi
  • Regio Huizen
  • Thema Politiek
  • Dinsdag 19 maart om 11:23 | bijgewerkt: om 11:37 uur
  • Sjoerd Stoop

Een goedbedoelde ramadanwens aan de moslims in Huizen leidt tot verongelijkte reacties in de lokale politiek. Drie lokale politieke partijen stellen dat de gemeente veel meer en positievere aandacht geeft aan de ramadan dan aan christelijke feestdagen, zoals Pasen. "De christelijke en joodse feestdagen komen er nogal bekaaid af", zo klink het. 

Biddende moslim stock
Adobe Stock

De kritiek komt van de grootste raadspartij, de VVD, en van oppositiepartijen SGP en ChristenUnie. De drie partijen hebben vragen gesteld aan burgemeester en wethouders.

De partijen vallen onder andere over het feit dat Huizen moslims een 'gezegende' ramadan wenst, terwijl er bij Pasen slechts gesproken wordt van 'vrolijke' paasdagen. "Wij ervaren de wijze waarop de gemeente nu in haar uitingen over ramadan of het offerfeest spreekt echt als een compleet andere dan de wijze waarop door u over bijvoorbeeld Pasen gesproken wordt", stelt Rob Bource van de SGP. 

Hazen, kuikens en eieren

"Uw wens van vorig jaar bevatte de woorden ‘vrolijk pasen’, met een afbeelding met eieren en een konijntje. Het zal duidelijk zijn dat dat voor christenen niets met het lege graf van Pasen te maken heeft. Als christelijke partij vinden wij dat jammer", zo klinkt het verder. De SGP wil van de gemeente weten wat daar achter zit en of het beter kan. 

"Een gemiddelde leerling uit groep acht denkt beter na over wat hij of zij op de sociale media zet dan de gemeente Huizen"
Erwin Ormel van de Huizer VVD-fractie

De SGP kan rekenen op steun van de VVD, de grootste raadspartij van Huizen. Fractievoorzitter Ormel noemt de ramadanwens van de gemeente 'in schril contrast staat met feit dat het belangrijkste feest binnen de Christelijke kerk door de gemeente Huizen geassocieerd wordt met hazen, kuikens en eieren'. 

De VVD gaat nog een stapje verder en stelt dat de Huizen met haar afwijkende wensen 'verschillende religieuze groeperingen onvoldoende eenduidig erkent in hun geloofsbeleving'.

'Gevalletje niet goed' 

"Als je de ene religieuze groepering erkent in zijn geloofsbeleving, dan moet je dat als overheid ook bij alle andere religieuze groeperingen doen. Maar beter is het nog om het achterwege te laten. Je doet het goed. Of je doet het niet", stelt Ormel.

Volgens hem was de ramadanwens van de gemeente een 'gevalletje niet goed'. "Een gemiddelde leerling uit groep acht denkt kennelijk beter na over wat hij of zij op de sociale media zet dan de afdeling communicatie van de gemeente Huizen", stelt hij verder. 

Hetzelfde behandelen

De kritiek wordt ook gedeeld door de lokale ChristenUnie. De partij stelt dat Huizen de geloofsstromingen allemaal hetzelfde moet behandelen. Het stuit de partij daarom tegen de borst dat de gemeente een actieve rol speelt bij het organiseren van een gezamenlijke iftar-maaltijd. De partij vraagt zich hardop af of de gemeente dat ook gaat doen bij activiteiten van andere religieuze groepen. 

De kritiek en de vragen van de drie politieke partijen worden donderdag besproken. Dan vergadert de gemeenteraad weer. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Scherp de Zeis | Vandaag om 21:00.
  • Bruisend Nederpop, met Hylke Steggerda.
  • NH Gooi Chill | Vandaag om 23:00.
  • Ballads & easy-listening muziekmix en regionieuws.
Net gemist?

All Inclusive

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren