ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Unieke beelden van bekende Hilversummer tonen confronterend tijdsbeeld | NH Gooi
  • Zaterdag 04 mei om 09:31
  • NH

Uniek beeldmateriaal uit de jaren 30 en 40 dat is gemaakt door de bekende Hilversummer Theo Uden Masman wordt deze maand voor het eerst vertoond. Uden Masman was niet alleen leider van het dansorkest The Ramblers, maar ook een fervent amateurfilmer. 

Snapshot Video 250133 (04:42)
Theo Uden Masman

In 1938 kocht Theo Uden Masman een camera en filmde er gelijk op los. Optredens en uitjes met zijn orkestleden, maar ook allerlei huiselijke taferelen. Zo filmt hij de radiostudio's in Hilversum, het zwembad in Crailoo en maakt hij beelden in en rond zijn huis aan de Egelstraat. Het levert uniek beeldmateriaal op. 

Een greep uit de beelden, tekst gaat door onder de video's.

Theo Uden Masman Theo Uden Masman Theo Uden Masman

Ook tijdens de oorlogsjaren filmt Uden Masman gestaag door. Op het eerste gezicht onschuldige taferelen, zoals een rondgang door de studio van de AVRO, geven een confronterend tijdsbeeld. Zoals het bordje met de tekst 'Verboden voor joden' erop, dat ineens in beeld verschijnt.

Tekst gaat door onder de video.

Theo Uden Masman

Hilversummer Harry Coster is geluidshistoricus en heeft de beelden al 30 jaar in zijn huis liggen. "De films lagen op zolder van de tweede echtgenote van Uden Masman", vertelt hij.

"Ik kreeg de tip via radiomaker Skip Voogd, een groot liefhebber van The Ramblers. Hij had geen interesse en vroeg daarom of ik meeging. Er lag zoveel materiaal. Ik ben naar de Albert Heijn op de hoek gelopen en heb een rol vuilniszakken gekocht om alles mee te kunnen nemen."

"Het is van historische waarde"
Harry Coster

Hilversum in de oorlogsjaren

Een deel van het materiaal, gefilmd in de oorlogsjaren, is enkele jaren geleden al gebruikt in de film Hilversum bezet en bevrijd, van de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk. Zoals beelden van het vreugdevuur in Hilversum, dansende mensen op straat, de Canadezen die Hilversum binnentrekken en de aftocht van de Duitse soldaten.

Tekst gaat door onder de video.

Theo Uden Masman

Maar er is nog veel meer, benadrukt Coster. "Daar is nooit iets mee gedaan. Ik heb jaren geleden iemand bij de omroep gevraagd om het te digitaliseren, op voorwaarde dat het voor iedereen beschikbaar blijft. Want het is van historische waarde."

Speciale avond voor vertoning

Op dinsdag 14 mei is er een speciale avond georganiseerd in het Torpedotheater in Amsterdam. Daar worden de nog onbekende beelden vertoond en gaat radiomaker Stef Lokin in gesprek met Harry Coster.

Het orkest The Ramblers bestaat nog steeds en viert het honderdjarige bestaan in 2026. De beelden worden met uitleg en voorzien van muziek en op het YouTube-kanaal van The Ramblers geplaatst.

NH zendt op 20 mei een concert uit dat The Ramblers eerder dit jaar gaven in het Concertgebouw in Amsterdam.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

300 Kilo

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren