ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 'Hergebruik Festival' in Hilversum laat zien hoe tweedehands een tweede leven krijgt | NH Gooi

'Hergebruik Festival' in Hilversum laat zien hoe tweedehands een tweede leven krijgt

  • Regio Hilversum
  • Zondag 26 mei om 10:02 | bijgewerkt: maandag 27 mei om 11:11 uur
  • Pieter Witte

Op het Upcycle Festival dit weekend in Hilversum bruist het van de creatieve ideeën om gebruikte materialen een tweede leven te geven. Diverse makers zijn bezig kunstwerken of gebruiksvoorwerpen te maken van tweedehands spullen. Maar mensen kunnen ook langskomen om bijvoorbeeld hun kapotte strijkijzer te laten repareren.

Erik Bootsman

Vlakbij vliegveld Hilversum ligt Upcycle Centrum Opwaarts, waar gebruikte materialen verwerkt zijn tot nieuwe producten of tot kunst verheven zijn. Dit weekend vindt daar voor de tweede keer het 'Upcycle Festival' plaats.

Niet weggooien

Het gemoedelijke festival bestaat onder andere uit mensen die kunst maken van weggegooid spul, makers die dingen in elkaar zetten voor dagelijks gebruik en er zijn bijvoorbeeld meubelmakers.

Kinderen kunnen terecht bij een paar workshops en volwassenen kunnen op zaterdag ook met hun kapotte spulletjes langskomen bij het Repair Café op het festival. Vrijwilligers zitten daar klaar om minutieus huishoudelijke apparaten te repareren.

Chirurg met een strijkijzer

Een reparateur is bezig met een oud strijkijzer. Het lijkt bijna op een chirurgische operatie, zoals hij bezig is met tangetjes en 'scalpels'. "Als ik mijn uren zou rekenen, dan kan het niet uit", vertelt de knutselaar.

Maar hij doet het uit idealisme. Fabrikanten zouden volgens hem hun producten 'universeel reparabel' moeten maken, ofwel het moet makkelijker zijn iets wat kapot is te fixen.

"Dit jaar zijn er ook kunstenaars die normaal gesproken alleen met nieuwe materialen werken, ik heb ze uitgedaagd om ook met gebruikte materialen iets te maken"
Daan van Alkemade

Organisator Daan van Alkemade loopt blij en trots rond: "Het is drukker dan vorig jaar! En dit jaar zijn er ook kunstenaars die normaal gesproken alleen met nieuwe materialen werken, ik heb ze uitgedaagd om ook met gebruikte materialen iets te maken".

Bankstel-armbandjes

Zo heeft Van Alkemade een leren bankstel ter beschikking gesteld, waar Noël armbandjes van maakt, waar je je naam in kunt laten graven. Haar visitekaartjes zijn gemaakt van oude kartonnen dozen. Het is een voorbeeld van de inspiratie die mensen kunnen opdoen op het festival. Veel bezoekers liepen blij verwonderd rond door alle mogelijkheden en praktische toepassingen van 'oude troep'.

Op zondag gaat het festival door voor bedrijven, hoewel mensen die zaterdag gemist hebben ook welkom zijn. Het team van Opwaarts en consorten laat dan zien hoe kantoren duurzamer aan de slag kunnen. En dat kantoormeubilair bijvoorbeeld circulair kan zijn, doordat het gemaakt is van gebruikte materialen.

Helaas

De kunst en meubelen op het festival bewijzen in elk geval dat er prachtige dingen gemaakt zijn. Maar bij het repareren door vrijwilligers, als het product echt niet meer te redden is, constateren ze soms: operatie geslaagd, patiënt overleden. Dan is het nog een kwestie van in de juiste afvalbak gooien.