ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Terug naar toen: Hilversum klapt en juicht voor 'gouden' zwemster Nel van Vliet | NH Gooi
  • Regio Streek
  • Maandag 27 mei om 06:00
  • Petra de Beij

Hilversumse Nel van Vliet won in 1948 goud op de Olympische Spelen van Londen. De zwemster duikt op de tweehonderd meter schoolslag als allereerste onder een tijd van drie minuten, voor die tijd ongekend snel. Dat baarde opzien bij haar dorpsgenoten: toen ze thuis kwam liepen duizenden Hilversummers uit om haar toe te juichen. 

Beeld en Geluid

Nel van Vliet is één van de grote namen van Hilversum. In 1942 begint ze haar zwemcarrière bij zwemvereniging De Robben, maar haar echte successen komen na de oorlog. Haar sportprestaties zijn formidabel, ze zwemt maar liefst vijftien wereldrecords.

In 1948 doet Nel mee aan de Olympische Spelen in Londen. Ze zwemt een Olympisch record op de tweehonderd meter schoolslag met een tijd van 2:57,2. 

Gestolen

Twee weken na het behalen van haar Olympisch record wordt haar gouden medaille gestolen. Haar dochter Sylvia vertelt later in een interview: "Bij terugkomst in Hilversum kreeg ze veel bezoek over de vloer. Het was vlak na de oorlog en blijkbaar dacht iemand dat die medaille helemaal van goud was. Een onverlaat heeft de plak gestolen."

Veertien maanden voor haar dood, in november 2004, krijgt Nel van Vliet alsnog een replica van haar gewonnen medaille. Ze krijgt deze uit handen van collega-zwemster en voormalig politica Erica Terpstra. 

Hilversum 600 jaar

Voor de viering van 600 jaar Hilversum dook Beeld & Geluid de archieven in op zoek naar bijzondere beelden over de mediastad. Het komende jaar, elke maandag om de twee weken, laat NH Gooi online en op televisie deze bijzondere beelden zien.

Zo zijn er beelden van de opening van de Beatrixtunnel in 1938, de oorsprong van het TBC fonds, het jubilerende radioprogramma Kleutertje Luister en de start van de Wisseloord Studio’s. De geschiedenis van Hilversum is tot het einde van het feestjaar 2024 gratis te bekijken in de lounge van Beeld & Geluid.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Jazznotes

Vandaag om 20:00.

Terugluisteren