ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Toekomst van de boeren verdeelt Noord-Holland blijkt uit onderzoek | NH Gooi

Toekomst van de boeren verdeelt Noord-Holland blijkt uit onderzoek

  • Dinsdag 04 juni om 18:30 | bijgewerkt: om 19:12 uur
  • Jeroen Rooseboom de Vries

Noord-Hollanders willen strengere regels voor boeren om de natuur te beschermen, maar  ook versoepeling van de stikstofregels: boerenkwesties zijn splijtzwammen in de provincie. Uit onderzoek van Kieskompas in samenwerking met de regionale omroepen blijkt dat Noord-Holland erg verdeeld is in aanloop naar de Europese Verkiezingen komende donderdag.

Boerenland in Halfweg
Boerenland in Halfweg|ANP / Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Meer dan de helft van de Noord-Hollanders (51 procent) vindt dat er vanuit de Europese Unie strengere regels moeten komen voor boeren om de natuur te beschermen, 37 procent is het daar niet mee eens. Die uitslag verbaast veehouder Frans-Jan ter Beek niet echt. "We worden toch een beetje weggezet als vervuilers", zegt de boer uit Muiden. "Het is makkelijker om een paar boeren aan te pakken dan een hele grote groep burgers."

Maar de uitslag van het Kieskompas baart hem weinig zorgen. "Die 51 procent valt nog wel mee. Dat betekent dat een groot deel wel doorkrijgt dat het niet zo werkt. En dat zijn ook echt niet allemaal boeren."

Politicoloog Floris Vermeulen leest dat percentage anders. "Ik vind 51 procent die het eens zijn met strengere regels voor boeren best wel hoog. Dat betekent dat de BBB (BoerBurgerBeweging, red.), die bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2023 nog de grootste werd in Noord-Holland, wel wat steun heeft ingeleverd."

Tekst loopt door onder de grafiek.

De uitslagen uit het Kieskompas worden beïnvloed door de mening uit het grootstedelijke Amsterdam. Want als je kijkt naar de hoofdstad is maar liefst 64 procent voor strengere regels voor boeren. Zonder de hoofdstad mee te nemen komt dat percentage voor Noord-Holland uit op 47 procent.

Ook dat verbaast veehouder Ter Beek weinig. "Er wonen daar nou eenmaal meer mensen die er geen verstand van hebben, denk ik." Zo ver wil politicoloog Vermeulen niet gaan, maar volgens hem zit er toch een kern van waarheid in. "De positie van de boeren is een minder belangrijk thema in de stad." Volgens hem komt dat omdat stedelingen minder boeren in hun kring hebben, waardoor ze ook minder begaan zijn met hun lot.

Dat de stad een stuk progressiever stemt, is al jaren het geval. "Dat is iets wat we de afgelopen tien jaar bij elke verkiezing hebben gezien", zegt Vermeulen. "In de stad wonen de meer welvarende, hogeropgeleide Nederlanders. Die denken en stemmen progressiever over natuur en milieu dan de mensen die daarbuiten wonen. Als je de stadsgrens in het noorden overgaat, zit je direct in een heel andere politieke situatie."

Toch vindt politicoloog Vermeulen dat het verschil tussen de hele provincie en Amsterdam over deze stellingen nog wel meevalt. "Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen en die voor Provinciale Staten was dat verschil een stuk groter."

Geen anti-boer-sentiment

Met zijn bedrijf zit Ter Beek in Muiden vlak bij de hoofdstad, maar hij merkt niets van een anti-boer-sentiment bij hem in de buurt. "Het tegenovergestelde is juist het geval. Wij bereiken best wel wat burgers en dan leggen we onze kant van het verhaal uit. Dan is er juist heel veel begrip voor ons. Als je maar de tijd neemt om uit te leggen hoe het zit, zie je dat mensen dat wel snappen."

De veehouder kijkt dan ook met vertrouwen naar de komende Europese Verkiezingen. "Ik denk dat de verkiezingen voor meer realiteitszin gaan zorgen in Europa. Het is niet dat we niet willen meewerken, maar de huidige maatregelen schieten hun doel voorbij." Ter Beek heeft er vertrouwen in dat het voor de boeren goed gaat aflopen. "Het is in ieders belang dat het met de boeren goed gaat, want dan is er genoeg voedsel. Dan gaat het met iedereen goed."

Verantwoording

De dataverzameling vond plaats via het Kieskompas voor de Europese Parlementsverkiezingen (woensdag 8 mei tot en met maandag 3 juni). In deze periode hebben 8.592 Noord-Hollanders deelgenomen, die ook alle achtergrondvragen hebben ingevuld. Zo zijn de uitkomsten op deze kenmerken representatief.

In het artikel hebben we de categorieën 'mee eens' en 'helemaal mee eens' samengevoegd tot alleen de categorie 'mee eens'. Datzelfde geldt voor de categorieën niet mee eens en helemaal niet mee eens. Die zijn samengevoegd tot 'niet mee eens'.

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.