ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Sleutel voor nieuwe bibliotheek Hilversum overhandigd: "Veel meer dan alleen een bieb" | NH Gooi

Sleutel voor nieuwe bibliotheek Hilversum overhandigd: "Veel meer dan alleen een bieb"

  • Woensdag 12 juni om 19:00 | bijgewerkt: om 19:53 uur
  • Eva Doesborgh

De sleutel van het nieuwe pand voor de bibliotheek Hilversum is officieel overhandigd. Dat betekent dat de verbouwing op de Gooische Brink van start kan gaan. In deze nieuwe bieb zullen zeker niet alleen boeken uitgeleend worden, het moet een echte ontmoetingsplek  worden. 

Sleuteloverhandiging bibliotheek Hilversum
Sleuteloverhandiging bibliotheek Hilversum|NH Media / Eva Doesborgh

"Het gaat niet om de bieb, het gaat niet om mij, maar het gaat om de inwoners van Hilversum. Daar gaan we iets prachtigs voor maken", zegt Els Brons, directeur van de bibliotheek trots.

De exacte openingsdatum is nog niet bekend, maar de verwachting is dat in het najaar van 2025 de deuren zullen openen. Wethouder Arno Scheepers benadrukt in zijn openingsspeech dat het niet zomaar een bibliotheek zal zijn. Hij noemt het dan ook 'de bieb 8.0'. "In deze bieb komt alles in een open ruimte samen. Je kan het zo gek niet bedenken", vertelt hij.

Niet alleen een bibliotheek

De bibliotheek zal drie verdiepingen hoog en zo'n tweehonderd meter lang worden. Naast de collectie van 60.000 boeken komt er onder andere een café, atelier, medialab, theater en een ruimte voor welzijnsorganisatie Versa Welzijn. "We worden dus veel meer dan alleen een bibliotheek", legt Brons uit. Ook komt er een flinke uitbreiding van studieplekken. Straks kunnen studenten en scholieren op zo'n 250 plekken aanschuiven. 

Doordat er zo veel activiteiten bijkomen, zal de bieb ook een stuk langer open zijn. "Doordeweeks van 's ochtends vroeg tot een uur of 22.30", vertelt Brons. "En in het weekend zijn we ook open."

Gasten kijken naar de ontwerpen voor het nieuwe pand van bibliotheek Hilversum.
Gasten kijken naar de ontwerpen voor het nieuwe pand van bibliotheek Hilversum.|Studio Kastermans

Ook al duurt het nog even dat al deze ideeën werkelijkheid worden; Brons is hartstikke blij dat ze de sleutel nu in handen hebben. "Het is geweldig dat we nu hier met iedereen staan en kunnen laten zien wat we gaan doen. We hebben hier zo hard en lang aan gewerkt. Dat het nu echt van ons is en we kunnen beginnen met bouwen." En op de vraag of alles wel goed komt met de financiën antwoordt ze volmondig: "ja."

Een impressie van de etalage van de nieuwe bibliotheek op de Gooische Brink:

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play