ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Het wordt een stuk lastiger om auto te parkeren bij populair strandje in Wijdemeren | NH Gooi

Het wordt een stuk lastiger om auto te parkeren bij populair strandje in Wijdemeren

  • Regio Wijdemeren
  • Dinsdag 18 juni om 06:12 | bijgewerkt: om 08:37 uur
  • Ingmar Meijer

Wie op een zomerse dag met de auto naar het strandje De Zuwe in Wijdemeren wil moet er straks vroeg bij zijn, want de provincie Noord-Holland gaat parkeren buiten de parkeerplaatsen bemoeilijken. De provincie wil daarmee het parkeren wat meer beheersen, want op warme dagen staan de auto's nu bijna overal.

Zwemmen buiten stock
Zwemmen buiten stock|Adobe Stock

Als de temperaturen goed heet zijn, trekken veel mensen uit de regio naar het strandje langs de provinciale weg. Er is dan een lange rij auto's te zien, die soms zelfs in de berm langs de drukke weg staan. Dat zorgt vaak voor lastige situaties: auto's op de weg kunnen elkaar nog maar amper passeren en daarnaast rijden er ook nog veel fietsers.

Juist vanwege de grote aantrekkingskracht van het strandje, dat in handen is van de gemeente, kwam eerder het verzoek van twee inwoners om het aantal parkeerplaatsen uit te gaan breiden. Maar daar voelt de provincie helemaal niets voor. 

Geen grote hoeveelheden

"Het toevoegen van parkeerplaatsen heeft een aantrekkende werking en leidt naar verwachting tot nieuwe ongewenste situaties", is het provinciale antwoord. De Zuwe is immers een kleinschalig strand en helemaal niet bedoeld voor grote hoeveelheden bezoekers, luidt verdere uitleg.

Het parkeren van de auto moet daarom enkel en alleen kunnen aan de zuidzijde van parallelweg. Om precies te zijn tussen de keerlus en het strandje zelf. Op de overige plaatsen wil de provincie parkeren voorkomen. Het idee is om dan overal paaltjes te gaan plaatsen. Wanneer dit alles moet gaan gebeuren, is nog niet duidelijk, zo meldt de gemeente. 

Gemeentelijke handhaving

Niet de provincie, maar de gemeente is verantwoordelijk voor de handhaving op het foutparkeren. Daar moet Wijdemeren dan de beschikbare tijd voor vinden bij de gemeentelijke handhavers.

Minder auto's, maar wel fietsen. Dat is het gezamenlijke streven van de provincie en Wijdemeren. Het Zuwestrandje mag voor de fietsers wél aantrekkelijker worden. Daarom denken beide overheden dat het maken voor een 'doorfietsroute' langs de N201 een goed idee is. "Dat stimuleert de gezonde en duurzame mobiliteit", is de gedachte.

De gemeente gaat in ieder geval zorgen voor fietsparkeermogelijkheden bij het strandje. 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.