De Hilversumse wijkagent Rolf van Broekhuizen ziet steeds meer mensen slachtoffer worden van bankhelpdesk- en WhatsAppfraude. Criminelen doen zich voor als bankmedewerker of familielid en plunderen zo op sluwe wijze de rekeningen van hun slachtoffers.
'Hoi mam, ik heb een nieuw nummer. Kan je me 300 euro overmaken?' of 'Hallo meneer, uw geld staat momenteel niet veilig. Het is belangrijk dat we dit samen naar een veilige kluisrekening storten.' Van alles wordt uit de kast getrokken. "Ze gaan heel ver. Soms hangen ze urenlang met iemand aan de lijn", vertelt Rolf.
Vooral ouderen slachtoffer
Rolf is wijkagent in de Zeeheldenbuurt, Staatsliedenkwartier en Schrijverskwartier. Hij ziet dat criminelen daar steeds vaker toeslaan. "Alleen al in deze wijken hebben dit jaar zo'n dertig mensen aangifte gedaan. Dat is een stuk meer dan vorig jaar. Maar het zijn er waarschijnlijk nog veel meer, want lang niet iedereen meldt zich", vertelt hij.
"'s Avonds bedacht ik me pas dat ik iets heel doms had gedaan. Maar toen hadden ze al 4200 euro van mijn rekening gehaald"
Dat deze wijken populair zijn voor dit soort frauduleuze praktijken valt te verklaren. Hier wonen relatief veel ouderen, ofwel de doelgroep waar de criminelen zich op focussen. Rolf probeert met man en macht ouderen hiervoor te behoeden, maar dat lukt maar tot op zekere hoogte. "In verzorgingstehuizen en ouderenflats kan ik gemakkelijk flyeren en met ze in contact komen. Maar velen zijn ook verspreid over de wijk, en die kan je moeilijk bereiken", legt hij uit.
Langs bij wijkcentrum
Daarom probeert Rolf op zo veel mogelijk plekken zijn woord te verspreiden. Vandaag schuift hij dan ook aan bij de vrijdagmiddagborrel in het Hilversumse wijkcentrum De Zoutkeet. Hij deelt flyers uit en legt uit hoe de criminelen toeslaan.
Een mevrouw knikt en zegt: "Ja, daar ben ik ook een keer ingetrapt. Ze belden me op en zeiden dat er iets mis was. Aan de telefoon legden ze me uit hoe ik mijn daglimiet moest verhogen. Daarna haalden ze mijn pinpas bij de deur op", vertelt ze. "'s Avonds bedacht ik me pas dat ik iets heel doms had gedaan. Maar toen hadden ze al 4200 euro van mijn rekening gehaald."
Rolf drukt haar op het hart dat het helemaal niet gek is dat ze hierin is getrapt. "Deze mensen zijn echt professionals. Ze komen soms zelf uit de bankwereld. Ze weten dus precies hoe ze te werk moeten gaan en wie ze daarvoor moeten pakken", legt hij uit.
De vrouw heeft na snel contact met haar bank en de politie het geld teruggekregen.
Wat te doen als slachtoffer?
Rolf raadt slachtoffers dan ook aan om zo snel mogelijk de politie te bellen. "Het is zeker niet zinloos. Vaak wordt het geld overgeboekt op een bepaald rekeningnummer, wat terug te traceren is", legt hij uit. Zo hebben ze dit jaar nog een geldezel (iemand die zijn bankrekening laat gebruiken door criminelen. red) opgepakt. Het slachtoffer kon hierdoor haar geld terugkrijgen.
Vaak schamen mensen zich als ze dit is overkomen, maar Rolf benadrukt dat dit echt niet nodig is. "Zelfs ik als agent ben een keer in een soortgelijke truc getrapt. Dus het kan echt iedereen overkomen", vertelt hij.
Luister hier naar het interview met wijkagent Rolf op NH Gooi-radio.
NH Gooi Zaterdag - Wijkagent waarschuwt ouderen voor bankfraude
- Zaterdag 22 juni