ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Brand Koninginneweg Hilversum nog steeds met raadsels omgeven | NH Gooi

Brand Koninginneweg Hilversum nog steeds met raadsels omgeven

  • Donderdag 18 juli om 08:00 | bijgewerkt: om 10:08 uur
  • Petra de Beij

“Er is geen enkel forensisch bewijs tegen mijn cliënt”, het zijn de stellige woorden van Justin Zwaan, de advocaat van verdachte Mark B. B. zit sinds januari van dit jaar vast op verdenking van brandstichting in het pand aan de Koninginneweg dat hij zelf bewoonde. Morgen start de rechtszaak.

NH Nieuws

Het is 13 januari even na half elf op een zaterdagavond als in een woning boven de gitaarwinkel aan de Koninginneweg in Hilversum brand uitbreekt. Het duurt niet lang of de vlammen slaan uit het pand. De brandweer schaalt snel op: Grip 1, zeer grote brand. Uit voorzorg wordt er een aantal woningen geëvacueerd. Vanwege de slechte staat van de meeste woningen in die rij is de brandweer bang dat de brand overslaat op de naburige panden.

Zeker twintig bewoners, onder wie ook een paar kinderen, worden tijdelijk opgevangen bij een café in de buurt.

Twee mensen uit het pand, ook de verdachte zelf, raken gewond bij de brand. B. kan worden behandeld in de ambulance, één van zijn buren moet naar het ziekenhuis. Om kwart over één 's nachts is de brand onder controle.

Er is geen enkel forensisch bewijs tegen mijn cliënt
Justin Zwaan, advocaat

Op het moment van de brand zijn er vier mensen in het pand aanwezig. Eén vrouw en drie mannen. Ze zijn buren van elkaar. T., een taxichauffeur, Van V., een voormalige bewoner van dak- en thuislozenopvang De Cocon, B., die de vrouwelijke kennis/vriendin van de verdachte is, en Mark B. zelf.

De politie gaat er al snel vanuit de brand is aangestoken. De 41-jarige Mark B. wordt opgepakt. Hij zou met een aansteker en een spuitbus deodorant de brand hebben veroorzaakt. Hij ontkent.

Stro in plafonds

De toedracht van de brand blijft vragen oproepen. Is deze wel aangestoken of kan het ook kortsluiting zijn geweest? De brand ontstond op meerdere plekken tegelijkertijd en greep ontzettend snel om zich heen. Kan dat wel met een bus deo en een aansteker? Bovendien zou het pand, waarin de vier huurders woonden, in zeer slechte staat zijn. Aan onderhoud werd niet of nauwelijks gedaan, zo vertelt één van de voormalige huurders die anoniem wil blijven. "De appartementen hadden extreem veel achterstallig onderhoud. Er zat zelfs nog stro in de plafonds."

Regelmatig betaalde huurpenningen waren belangrijker dan onze veiligheid
Oud-huurder die anoniem wil blijven

De aanleiding of het motief voor de vermoede brandstichting is nog onduidelijk. Zo zou één van de huurders, Van V., die avond ernstige overlast hebben veroorzaakt. Schreeuwen, tieren, schelden, bonken op muren en deuren en bedreigen. Volgens anonieme bronnen was de situatie al langer onhoudbaar. De politie staat regelmatig aan zijn deur om hem tot kalmte te manen en hem te waarschuwen.

Verhuurder Robbert de Vos ontvangt meerdere klachten over het gedrag van de huurder, maar grijpt niet in. De huur van Van V., een man met een psychiatrische achtergrond, wordt maandelijks betaald door zijn bewindvoerder. De oud-huurder: "De regelmatig betaalde huurpenningen waren belangrijker voor onze huisbaas dan onze veiligheid."

Onhoudbare situatie

Bij de voorgeleiding aan de rechter-commissaris in april van dit jaar geeft B. opnieuw aan dat hij de brand niet heeft gesticht. Het vastzitten valt hem zwaar. Zijn advocaat wil graag dat de voorlopige hechtenis wordt geschorst, maar de rechter gaat niet mee in zijn verzoek.

De impact van de brand op Hilversum is groot. Op opzettelijke brandstichting staat 12 jaar gevangenisstraf. Bij een dergelijk ernstig delict gaat een rechter nooit over tot schorsing, dat zou een schok voor de rechtsorde zijn. Daarnaast maakt de rechtbank zich zorgen om de vastgestelde persoonlijkheidsstoornis en de eerdere alcoholverslaving van B.

Een half jaar na de brand is de situatie nog hetzelfde
Een half jaar na de brand is de situatie nog hetzelfde|NH Gooi

De advocaat verzoekt de rechtbank een vriend van B., zijn medebewoners en de verhuurder te horen. De huurbaas, De Vos, zou de verdachte die avond 'stomdronken' hebben gezien, maar B. zou, volgens eigen zeggen, op het moment dat zijn huisbaas langsliep, in de ambulance hebben gezeten. B. ontkent die avond te hebben gedronken.

De rechter gaat deels mee in het verzoek; de medebewoners worden alsnog verhoord. Maar de verhuurder De Vos en de vriend van B. hoeven niet te worden gehoord, volgens de rechter.

Terugstorten borg

Nu, zes maanden later, is het pand nog steeds onbewoonbaar. De ramen zijn na de brand afgedekt met blauw plastic en dat hangt er nog steeds. Voor de huurders was het al snel duidelijk dat ze niet terug zouden kunnen naar hun woning. Allemaal hebben ze 'tijdelijk' of voor een langere periode onderdak gevonden. De Vos is al diverse malen door zijn voormalige huurders gevraagd de borg en de resterende huurpenningen terug te storten, maar heeft daar geen gehoor aangegeven.

NH Gooi heeft de verhuurder, Robbert de Vos, om een reactie gevraagd. De Vos wil niet reageren.