ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversumse handhavers mogen vanaf nu bekeuren voor door rood fietsen en appen op de fiets | NH Gooi

Hilversumse handhavers mogen vanaf nu bekeuren voor door rood fietsen en appen op de fiets

  • Dinsdag 06 augustus om 11:16 | bijgewerkt: om 11:31 uur
  • Gooise streekredactie

Hilversumse handhavers kunnen je vanaf nu ook een boete geven als je door rood fietst, geen licht hebt of je telefoon gebruikt. De handhavers hebben sinds afgelopen week meer bevoegdheden gekregen. Dat moet volgens de gemeente de verkeersveiligheid verbeteren. 

Appen op de fiets stock
Appen op de fiets stock|ANP

Tot op heden hadden boa's - vaak tot hun frustratie - slechts beperkte bevoegdheden om op te treden tegen deze verkeersovertredingen. De handhavers wilden zelf graag aanvullende bevoegdheden en hebben deze nu gekregen. De gemeente Hilversum had zelf al langer de wens om verkeersregels strenger te handhaven. 

Onveilige situaties

Dat wil de gemeente naar eigen zeggen niet om meer boetes uit te kunnen delen, maar vooral om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Volgens verantwoordelijk wethouder Jacqueline Kalk zijn deze onveilige situaties maar al te vaak. "Bij een rood stoplicht toch oversteken, we doen het misschien allemaal wel eens. Een situatie die iedereen ook wel herkent: fietsers die al bellend door de stad fietsen, daardoor niet goed opletten waardoor andere verkeersdeelnemers soms schrikken en er onveilige situaties ontstaan", zegt ze. 

Geoefend

De afgelopen maanden zijn de handhavers getraind op de extra bevoegdheden. Samen met de politie hebben ze verkeerscontroles uitgevoerd om vanaf nu zelf aan de slag te kunnen.