ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Bevolkingsgroei: terwijl Blaricum het meest groeide, kreeg buurtgemeente Huizen juist minder inwoners | NH Gooi

Bevolkingsgroei: terwijl Blaricum het meest groeide, kreeg buurtgemeente Huizen juist minder inwoners

  • Donderdag 15 augustus om 10:15
  • Sjoerd Stoop

Blaricum is de afgelopen jaren verhoudingsgewijs het meest gegroeid van heel Nederland. De afgelopen acht jaar groeide het Blaricumse inwoneraantal met een ongeveer een derde. Geen enkele andere Nederlandse gemeente kreeg er zóveel inwoners bij. Opvallend: buurtgemeente Huizen kreeg er juist minder inwoners bij. 

Blaricummermeent bouw
Blaricummermeent bouw|ANP / Bert Spiertz

Dat Blaricum zó hard groeide, heeft een logische reden: de gemeente heeft de afgelopen jaren flink gebouwd. Dat komt vooral door nieuwbouwwijk Blaricummermeent. Door de bouw van maar liefst 1.100 huizen kreeg het dorp er een kwart meer huizen bij. Dat zorgt vanzelfsprekend ook voor meer bewoners. 

Blaricum is met afstand de snelste stijger van de provincie: Diemen volgt op afstand met een groei van ruim twintig procent. Regionaal gezien kan geen enkele gemeente aan Blaricum tippen: na Blaricum groeide Hilversum het hardst, maar slechts met 7,5 procent.

Bekijk hier hoe hard jouw gemeente groeide. Tekst gaat hieronder verder. 

Huizen kreeg juist minder inwoners

Wat nog het meest opvalt aan het feit dat Blaricum zo'n snelle groei doormaakte, is nog wel dat buurgemeente Huizen juist minder inwoners kreeg. Het scheelt overigens niet heel erg veel, maar Huizen kreeg er 0,4 procent minder inwoners bij. 

Waar dat aan ligt, is niet precies te bepalen. Toch zou het goed kunnen dat ook dat met woningbouw te maken heeft.

Waar Blaricum een flinke bouwdrift had, had Huizen dat allesbehalve. De afgelopen jaren kwam er slechts een enkele woning bij. Veel Huizer jongeren kunnen bijvoorbeeld amper een huis vinden in hun eigen gemeente en moeten hun heil daardoor elders zoeken.