ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gooise jongeren kunnen bijna nergens uitgaan, dus regelen ze zelf hun eigen festival | NH Gooi

Gooise jongeren kunnen bijna nergens uitgaan, dus regelen ze zelf hun eigen festival

  • Dinsdag 20 augustus om 15:15 | bijgewerkt: woensdag 21 augustus om 13:03 uur
  • Pieter Witte

Gooise jongeren hebben komend weekend hun eerste eigen festival. De reden: zonder dat festival hebben ze amper plek om uit te gaan in hun eigen dorp. Ze hebben daarom maar hun eigen feest op poten gezet, het Walkie Talkie Festival. Het feest moet een plek worden om mensen en muziek samen te brengen en bovenal een broedplaats zijn voor jong muzikaal talent. 

Julian ten Bosch en Roos de jager
Julian ten Bosch en Roos de jager|Eigen foto

Het allereerste Walkie Talkie Festival wordt komend weekend gehouden in de Huizer Krachtcentrale. Het feest is bedoeld voor jongeren vanaf 18 jaar. "Maar er zit geen bovengrens aan de leeftijd", lacht de 25-jarige organisator Julian ten Bosch.

Muziek stroomt Ten Bosch door het bloed: zelf maakte hij vroeger al hiphop en 'beats', iets wat hij nu nog steeds doet. En toen zijn vader, ook muzikant van beroep, zijn talent ontdekte, gaf hij zijn zoon een zetje in de richting van de Pop Academie in Utrecht. Het is daar dat Ten Bosch zijn uitgebreide netwerk aan jong talent ging ontwikkelen. Datzelfde netwerk komt hem nu van pas. 

"Muziek heeft me altijd samen gebracht met mensen"
Julian ten Bosch

Julian loopt al langer met het idee van een evenement rond voor jongeren uit zijn eigen regio. "In 't Gooi zijn er maar weinig plekken waar jongeren vanaf 18 jaar terecht kunnen om uit te gaan", legt hij uit over zijn drijfveer om het festival te organiseren. "En muziek heeft me altijd samen gebracht met mensen."

Alles komt samen

Op het festival voor jongeren dit weekend komt dan voor hem ook alles samen: zijn passie voor muziek, zijn opgebouwde netwerk en zijn opleiding. De contacten die hij opdeed, zijn handig, omdat Ten Bosch de optredende dj's direct heeft kunnen vragen voor zijn festival. Daarmee geeft hij ook jong talent een podium.

Maar enige hulp van buitenaf bij het organiseren bleek toch wel welkom: nadat het idee was ontstaan, kwam de festivalorganisator in spé per toeval bij STAD Gooi terecht. De organisatie waar jongeren kunnen aankloppen met een goed idee of project en waar ze, als het levensvatbaar is, goed geholpen worden met de uitvoering ervan.

Nadenken over tweede feest

De hulp bleek meer dan welkom. Samen met projectmanager Roos de Jager is het feest vervolgens uit de grond gestampt om komend weekend los te barsten.

Er is voor ieder wat wils op het dakterras van de voormalige fabriek in Huizen: maar liefst acht dj's draaien in de stijlen house, disco en techno voor een verwachte opkomst van zo'n dik honderd muziekliefhebbers.

Dat ook de eigenaar van de Krachtcentrale de noodzaak van een festival voor en door jongeren inziet, blijkt uit het feit dat Ten Bosch en consorten bijna niets hoeven te betalen voor het gebruik van het dakterras.

Een slimme zet misschien, want er komen als het aan de jonge festivalorganisator ligt wel meerdere 'events' aan. "We willen graag ook een wintereditie doen in de kelder van de Krachtcentrale", mijmert hij vooralsnog over de toekomstplannen.