ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Terug naar toen: gratis cultureel centrum De Vaart moest Hilversum cultuur bijbrengen | NH Gooi

Terug naar toen: gratis cultureel centrum De Vaart moest Hilversum cultuur bijbrengen

  • Maandag 02 september om 09:00 | bijgewerkt: om 14:36 uur
  • Petra de Beij

Het gratis cultureel centrum De Vaart opende haar deuren in 1969. Deze instelling moest cultuur brengen naar Hilversum en toegankelijk maken voor haar inwoners. In 1974 doet het Polygoon-Journaal verslag van het 5-jarig bestaan. Deze beelden zijn vanwege het 600-jarige bestaan van Hilversum door Beeld & Geluid uit hun archief gehaald. 

Beeld&Geluid

Het culturele centrum aan de Vaartweg kwam uit de koker van Gerlof Zijlstra. In 1958 werd hij ambtenaar voor cultuur en directeur van het Gooise Museum. De ambitie van Zijlstra was ongekend. Cultuur moest toegankelijk en gratis zijn voor iedereen. Het centrum moest daarvoor zorgen.

Op 14 maart 1984 werd De Vaart, waar ook het Goois Museum in was gevestigd, gesloten. Het museum kreeg een nieuwe plek op de Kerkbrink. De Vaart werd gesloopt ten behoeve van nieuwbouw. 

Invloed

Ondanks het verdwijnen van het cultureel centrum is de invloed van Zijlstra nog steeds te merken. Tussen 1958 en 1985 zorgde hij ervoor dat er door het dorp heen tientallen beelden werden geplaatst.

Van het bekende beeld 'Toernooiridder' van Eric Claus tot het recent gerestaureerde beeld 'Mercurius' van Dick Stins aan de Vreelandseweg. Maar ook het aangrijpende Verzetsmonument in het Rosarium in de Boomberg van Esser of 'Windkracht 8' van Grégoire dat nu aan de kop van de Oude Haven staat.

Hilversum 600 jaar

Voor de viering van 600 jaar Hilversum dook Beeld & Geluid de archieven in op zoek naar bijzondere beelden over de mediastad. Het komende jaar, elke maandag om de twee weken, laat NH Gooi online en op televisie deze bijzondere beelden zien.

Zo zijn er beelden van de opening van de Beatrixtunnel in 1938, de oorsprong van het TBC fonds, het jubilerende radioprogramma Kleutertje Luister en de start van de Wisseloord Studio’s. De geschiedenis van Hilversum is tot het einde van het feestjaar 2024 gratis te bekijken in de lounge van Beeld & Geluid.