ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Haar broer werd vermoord in El Salvador, 42 jaar later hoopt Sonja op gerechtigheid | NH Gooi

Haar broer werd vermoord in El Salvador, 42 jaar later hoopt Sonja op gerechtigheid

  • Woensdag 04 september 2024 om 19:00 | bijgewerkt: donderdag 05 september 2024 om 08:46 uur
  • Melle Bos

Geluidsman Hans ter Laag was pas 25 jaar oud toen hij in El Salvador, samen met drie andere collega's, werd vermoord door het regeringsleger. Nu, 42 jaar later, lijkt er eindelijk een doorbraak te komen in de zoektocht naar gerechtigheid voor de nabestaanden. "Het wordt weleens tijd."

Foto's van de vermoorde journalisten Joop Willemsen, Jan Kuiper, Koos Koster and Hans ter Laag voor het Monument to Truth and Memory in San Salvador
Foto's van de vermoorde journalisten Joop Willemsen, Jan Kuiper, Koos Koster and Hans ter Laag voor het Monument to Truth and Memory in San Salvador|EPA/Rodrigo Sura

Wat gebeurde er in 1982?

Vier journalisten reisden in 1982 naar El Salvador voor de publieke omroep IKON om verslag te doen van de gewelddadige burgeroorlog die het land in zijn greep hield. Het viertal wilde een reportage maken over een gezin dat leefde in het door rebellen gecontroleerde gebied. Onderweg kwamen Koos Koster, Jan Kuiper, Hans ter Laag en Joop Willemsen op 17 maart in een hinderlaag van het nationale leger van El Salvador terecht, waarbij zij allen werden doodgeschoten.

Tot vijf jaar geleden gold een amnestiewet die vervolging van de betrokken militairen onmogelijk maakte. Deze wet werd in 2016 echter ongrondwettelijk verklaard en opgeheven. Sindsdien is de zaak meermaals onder de aandacht gebracht van het Salvadoriaanse Openbaar Ministerie. 

Twee jaar geleden zijn er twee verdachten opgepakt, de voormalig minister van Defensie generaal José Guillermo Garcia en kolonel Francisco Antonio Morán. Als hoofdverdachte voor de moord geldt kolonel Mario Reyes Mena. Zijn verblijfplaats in de Verenigde Staten werd in 2018 opgespoord door Zembla. Hij is nog niet uitgeleverd aan El Salvador. 

"Het lag hier bezaaid met honderden kogelhulzen", zegt Oscar Perez, een Salvadoriaanse onderzoeker, al wijzend naar het dorre gras om zich heen. Precies veertig jaar later staat Sonja ter Laag in dezelfde vallei waar haar broer, samen met drie andere journalisten, op brute wijze werd vermoord door het nationale leger van El Salvador. Perez bijt zich al jarenlang vast in het dossier en kan hen precies vertellen wat er in 1982 op deze plek is gebeurd. "Ze maakten geen schijn van kans."

Van verlegen jongen tot avonturier

Hans ter Laag werd geboren in Bloemendaal in 1957 en bracht het grootste deel van zijn jeugd door in 't Gooi. Hij was een ontzettend verlegen jongen, en toch koesterde hij al op jonge leeftijd de ambitie om cameraman en fotograaf te worden. Net als zijn vader en oudere zus. Een beroep dat voor hem gelijk stond aan avontuur. Het bood hem bovendien een uitweg uit zijn turbulente verleden.

"Want het ging in het verleden niet altijd even goed met Hans", legt Sonja uit. In zijn jonge jaren kon Hans lange tijd zijn draai niet vinden waardoor hij in een neerwaartse spiraal terechtkwam. Het is het journalistieke werk dat hem uiteindelijk weer op het rechte pad trekt. In zijn twintiger jaren lukt het hem om een carrière als geluids- en cameraman op te bouwen. Hij wordt in februari 1982 gevraagd om fulltime bij de Tros te komen werken. "Een hele eer", benadrukt Sonja. "Daar zou hij na zijn werk in El Salvador aan de slag gaan. We waren allemaal ontzettend gerustgesteld dat het weer goed met hem ging."

Zo ver komt het niet.

Hans ter Laag
Hans ter Laag|Beeld aangeleverd

Op 18 maart, de dag na de moord, bereikte het hartverscheurende nieuws het gezin in 't Gooi. "Onze moeder kon dat niet verwerken", vertelt Sonja aan haar keukentafel in Hilversum. Haar moeder leed al jarenlang aan leukemie, maar het verlies van haar zoon brak haar. "Zes maanden later overleed ze, van verdriet."

In de veertig jaar daarna gebeurt er vrijwel niets. Een jaar of elf na de moord verschijnt weliswaar een onderzoeksrapport, maar daar blijft het bij. Daarna is het weer jarenlang oorverdovend stil. Tot twee jaar geleden. Als er twee verdachten worden opgepakt, lijkt er eindelijk schot in de zaak te komen. Maar dat leidde niet tot een veroordeling. Sonja: "Het is zo frustrerend om te zien hoe het heen en weer gaat."

Vermoord in koelen bloede

Sonja reist in 2022 zelf naar El Salvador om de druk op te voeren. "En ik wilde zien waar Hans voor het laatst het licht heeft gezien", vertelt ze. Na haar bezoek aan de vallei, heeft Sonja een afspraak met de onderzoeksrechter die het onderzoek leidt in El Salvador. Sonja legt een foto van een vrolijke Hans (zie bovenstaande foto) op het bureau van de rechter. "Dit is mijn broer", zegt ze, en schuift een andere foto ernaast. "En dit is hoe we hem terugkregen." De tweede foto toont vier lichamen naast elkaar op aluminium tafels in het mortuarium. Over twee van de vier zijn doeken over de hoofden gelegd omdat ze in hun gezicht zijn geraakt.

"Hans is alleen in zijn borst en longen geschoten", zucht Sonja, terug in Hilversum, terwijl ze opnieuw naar de foto's kijkt. Al veertig jaar staat het onderzoek stil en lopen de verantwoordelijken, inmiddels hoogbejaard, vrij rond. Voor Sonja was de hoop dat de daders voor de rechter zouden verschijnen eigenlijk al vervlogen, maar door recente ontwikkelingen is de hoop op gerechtigheid weer opgelaaid.

In 2022 werden twee verdachten aangehouden. De voormalig minister van Defensie en twee legerofficieren moeten voor de rechter verschijnen. En dus komt er 42 jaar na de moord op de vier Nederlanders eindelijk een rechtszaak (zie kader).

De hoogste tijd

"De gedachte dat er eindelijk gerechtigheid kan komen, is een grote steun." Ondanks de angst dat de daders mogelijk niet meer naar de rechtszaal zullen komen, blijft Sonja vastberaden. "Het zou goed zijn om eindelijk dat hoofdstuk af te sluiten, al verandert het verlies van Hans daar niets aan," besluit ze. "Zijn herinnering leeft altijd voort, maar het is de hoogste tijd dat deze zaak zijn recht krijgt."

En er zit haast achter, want de verdachten zijn al in de negentig. De grootste angst van de nabestaande is dat de daders de rechtszaal niet meer halen. "Ik wil gewoon dat ze nu veroordeeld worden. Met name die klootzak die de opdracht heeft gegeven", zegt Sonja fel. "Dan mogen ze wat mij betreft de dag daarna overlijden."

Wanneer de rechtszaak precies van start gaat, is nog niet duidelijk. Sonja is van plan weer naar El Salvador af te reizen om erbij te zijn en een slachtofferverklaring te geven.

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.