Op 15 mei 1940 vallen Duitse troepen Hilversum binnen om de radiostudio over te nemen. Controle over communicatiemiddelen is cruciaal. Met die daad wordt Hilversum de hoofdstad van de nazipropaganda. Belangrijke nazi-kopstukken nemen hun intrek in het dorp.
Hilversum heeft in de oorlogsjaren twee NSB-burgemeesters en beiden wilden het beste jongetje in de Duitse nazi-klas zijn, maar de Hilversumse bevolking zelf ging gebukt onder het juk van de bezetter. Marc van de Kuilen heeft in samenwerking met de stichting Hilversum in de oorlog een zes-delige podcast gemaakt over de oorlogsjaren in Hilversum. Robin Gouwswaard van de stichting vertelt de geschiedenis van 1940 tot 1945. Marc vond diverse ouderen die de oorlog bewust hebben meegemaakt als kind bereid hun verhalen te delen.
Mevrouw Guurtje Maria de Bruijn (93) sluit elke aflevering af met een gedichtje uit haar poëzie-album dat ze als kind in de oorlog bijhield. Een boeiende en aangrijpende serie over de donkerste periode in de recente Hilversumse geschiedenis.
Aflevering 3 en 4: 22 mei
Afleveringen 5 en 6: 29 mei
Over de maker: Marc van de Kuilen (36) woont in Hilversum, is getrouwd, vader van twee dochters. Hij is zelf oud-militair en geïnteresseerd in geschiedenis en de lokale oorlogsverhalen. Hij is motivational speaker/dagvoorzitter en Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand.