ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Kunstcafé belicht geschiedenis en cultuur van Molukkers en Indo’s | NH Gooi
  • Woensdag 25 september 2019
  • Regio Huizen

Wat weten wij eigenlijk echt van de historie, de cultuur en de migratie van onze Molukkers en Indo-Europeanen? Omdat er zo veel van hen in met name Huizen, Laren en Blaricum wonen en er op dit moment een onderzoek plaatsvindt naar de dekolonisatie-oorlog in het voormalig Nederlands Indië vond de werkgroep Kunstcafé het passend om de ‘Grand Opening’ van het seizoen geheel te wijden aan de geschiedenis en de cultuur van deze groep. Het Kunstcafé is op woensdagavond 25 september 2019 in Theater De Boerderij. Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis.

Gastpresentator is deze keer Yvonne Salampessy, ambulant receptioniste bij Sparq Outsourcing. Nederland herdenkt op vele manieren de bevrijding 75 jaar geleden van de Duitse bezetting. Voor de bewoners van voormalig Nederlands Indië geldt dat ook als was dat de capitulatie van de Japan op 15 augustus 1945. Twee dagen later roept Soekarno de Indonesische onafhankelijkheid uit. Nederlanders, Molukkers en Chinezen moesten het ontgelden. Onder Amerikaanse druk erkende Nederland de onafhankelijkheid op 27 december 1949. Molukse leiders riepen op 25 april 1950 een eigen republiek uit. Een dag later was er ook een eigen regering geïnstalleerd, die vooral bestond uit christelijke politici van het eiland Ambon. De Molukkers zouden op ramkoers gaan.. Er volgde een invasie van Indonesische troepen om de opstand op Ambon en later ook op Seram neer te slaan. Tussen maart en juli 1951 arriveerden na 11 zeereizen circa 12.500 KNIL-militairen. Naar Ambon konden ze niet terug.

Fridus Steijlen
Inleider tijdens het Kunstcafé is Fridus Steijlen. Hij werd werd 1 juni 2017 aan de Vrije Universiteit Amsterdam benoemd tot bijzonder hoogleraar Molukse Migratie en Cultuur in Comparatief Perspectief aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen, ingesteld vanwege de stichting Moluks Historisch Museum. Tot op heden deed hij onderzoek naar, onder andere, de Molukse geschiedenis, Indische organisaties, de dekolonisatie en het dagelijkse leven in contemporain Indonesië aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde.
Fridus Steijlen begon zijn opleiding aan de Universiteit van Amsterdam bij de afdeling Culturele Antropologie. Hier is hij ook gepromoveerd. Momenteel is hij betrokken bij het brede onderzoek naar de dekolonisatie oorlog in Indonesië dat wordt uitgevoerd door het KITLV, het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

Dida Mulder
Dida Mulder zal tijdens het kunstcafé enkele fraaie en boeiende foto’s laten zien uit een serie van vele honderden geportretteerde Molukkers en Indo-Europeanen in Nederland en gemaakt in de afgelopen drie jaar. Voor dit fotoproject heeft Dida ondermeer nauw samengewerkt met Iette Papilaja uit Huizen.
Dida Mulder richt zich als documentaire-fotograaf hoofdzakelijk op de mens die in de reguliere media veelal wordt neergezet en benoemd als een groepering en niet als individu; een persoon. Een mens met een verhaal. Dida heeft een opleiding gevolgd aan de Fotoacademie en is cum laude afgestudeerd met het project “No Place Like Home”

Maluku Huizen
Een groep van Maluku Huizen geeft een voordracht omlijst door zang en instrumentale muziek. Het thema is Tujuan Belanda – Bestemming Nederland.
Tijdens het Kunstcafé Huizen bestaat de groep uit Marthina Lopulalan (spreker, suling (fluit) en zang), Jacqueline Hamstra-Tamaela (spreker, suling, tifa en zang), Wil Lopulalan (zang), Tina Aponno (solo zang, tifa), Nico Papilaja (gitaar, zang), Angelique Gooijer (spreker en zang) en Iette Papilaja (tekst, regie en zang). Culturele tradities zijn sterk onder de Molukkers. Ze vormen de samenbindende kracht. Dat is de Adat. Malukuhuizen.nl het sociaal en maatschappelijke Platform geeft een impressie van de Molukse gemeenschap in Huizen.

Iette Papilaja opgegroeid in Kamp Almere, het woonoord dat ooit was gelegen in de bossen nabij de Sijsjesberg en dat diende als 'tijdelijke' opvang voor Molukkers vanaf maart 1951, zal bovendien verhalen en anekdotes vertellen ondersteund door foto's gemaakt door Dida Mulder. Iette Papilaja heeft gedurende jaren personen uit de eerste, tweede en derde generatie Molukkers en Indo-Europeanen geïnterviewd.

Shelly Lapré
Beeldend kunstenaar Shelly Lapré bestijgt ook het podium van het Kunstcafé. Zij heeft zich als doel gesteld het zichtbaar maken van “De Verbinding Verleden, Heden en Toekomst Nederlands-Indië”. Shelly Lapré is in Nederland geboren, maar haar bron ligt in voormalig Nederlands-Indië, waar haar (voor)ouders zijn geboren. Haar interesse in de koloniale geschiedenis is ontstaan uit respect voor wat haar grootouders en ouders hebben meegemaakt in de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. En ook daarna tijdens de onafhankelijkheidsoorlog “De Bersiap” en de politionele acties tot 1949. Vervolgens de repatriëring en de opvang in Nederland. Ze hebben moeilijke tijden meegemaakt en hard gewerkt, om een mooie toekomst op te bouwen voor hun gezin in Nederland.

Na jarenlang oude foto’s, documenten, boeken en spullen van familie te hebben verzameld, maar ook aangekocht op markten en via internet, heeft zij veel informatie gevonden om te verwerken in haar kunst. Op haar manier leidt dat tot performances, tekeningen, collages en schilderijen met originele documenten, brieven, kaarten en enveloppen.

Van authentieke hutkoffers maakt ze nieuwe “HutKofferKasten”, die nu en in de toekomst steeds gebruikt kunnen worden. Haar werk is een overdracht aan volgende generaties, opdat de herinnering voor altijd levend blijft.

Shelly: “Onze koloniale geschiedenis is een deel van onze Indische identiteit. Het heeft ons gevormd tot wie wij zijn, met alles wat erbij hoort. Het is mijn missie en passie om het verleden op positieve wijze over te dragen en beeldend zichtbaar te maken, toegankelijk voor iedereen, vooral voor jongeren. De geschiedenis van Nederlands-Indië gaat ons allemaal aan”.

Om teleurstelling aan de deur van De Boerderij te voorkomen is het van belang om uw komst aan te melden voor de bezoekerslijst. Aanmelden svp via kunstencultuurhuizen@gmail.com.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren