ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversum staat klaar voor opvang asielzoekers: "Samen met de stad afspraken gemaakt" | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Donderdag 25 april om 15:32 | bijgewerkt: om 15:33 uur
  • Ingmar Meijer & Erik Bootsman

Hilversum staat klaar voor de opvang van asielzoekers. Locaties zijn er nog niet, maar hoe de opvang wordt vormgegeven staat wel vast. Dat komt omdat er met Hilversummers al ver voor de Spreidingswet afspraken zijn gemaakt. En daar heeft Hilversum goed aan gedaan, stelt Allard Bentvelsen van het onafhankelijke platform Hilversummers.nl. 

Allard Bentvelsen
NH Media / Eva Doesborgh

Allard was met zijn platform vorig jaar nauw betrokken bij het maken van afspraken over de asielopvang. Samen met de gemeente Hilversum heeft hij meegedaan en vormgegeven aan de zogeheten gesprekken met de stad. Inwoners hebben hun zorgen en ideeën kunnen uiten over hoe Hilversum 360 asielzoekers zo goed mogelijk zou kunnen gaan opvangen. 

Waar veel gemeenten lang hebben afgewacht of die wet inderdaad zou worden aangenomen, besloten ze in Hilversum proactief te zijn en alvast te gaan polsen hoe de Hilversummers hierover denken. Wat Bentvelsen betreft, is dat een goede stap geweest.

Echt over nadenken

"Ik ben heel blij dat we die ruimte hebben gehad", zegt hij. "Ik ben ervan overtuigd dat het gesprek voeren voordat de Spreidingswet er was, ruimte heeft gegeven om er echt even over na te denken over hoe we dat goed doen met elkaar."

Voor de zomer van vorig jaar heeft de gemeente samen met Hilversummers.nl twintig sessies gehouden. In een kleine niet-politieke bijeenkomsten konden inwoners meepraten over hoe Hilversum asielopvang zou moeten organiseren Daar legden Bentvelsen en onder meer wethouder asielopvang Bart Heller hun oor te luister. Later volgden verdiepende gesprekken.

Tekst gaat door onder de video.

Ingmar Meijer

Tijdens die sessies zijn niet alleen zorgen en kansen over asielopvang geopperd, maar kwamen er ook veel andere thema's voorbij. Want wat betekent opvangen van mensen van buitenaf voor de lokale woningmarkt, de zorg of het onderwijs. Dat waren soms best pittige gesprekken, geeft Bentvelsen aan, maar het grote voordeel was dat er geen voor-of-tegen-vraag op tafel lag. 

Gooise Hangijzers

De derde aflevering van de talkshow Gooise Hangijzers gaat over asielopvang in Huizen in het specifiek en in het Gooi in zijn algemeen. Want de gemeenten hier hebben daar een heel andere kijk op. Waar Hilversum zich goed heeft voorbereid, heeft de politiek in Huizen besloten alle voorbereidingen op de Spreidingswet te pauzeren. Waarom? En waar en hoe moeten die asielzoekers worden opgevangen? Vanaf vrijdag 26 april 19.00 uur staat de nieuwe talkshow van NH en NH Gooi online. 

Niet ten koste van Hilversummers

"We zijn echt het gesprek met elkaar aangegaan en dan ontdek je dat iedereen eigenlijk wel van goede wil is", stelt Bentvelsen. "We hebben gevraagd wat er nodig is om asielzoekers op te vangen, maar ook wat is er nodig voor de Hilversummers. Het mag niet ten koste gaan van hen", luidt zijn vervolg. 

Hij geeft een voorbeeld van een concrete zorg: "Het is heel logisch om te vragen: waarom gaan we nu mensen van buitenaf binnenhalen om hen te verzorgen, terwijl we inwoners hebben die het zwaar hebben? Waarom lossen we dan niet eerst de rij van de voedselbank op. Daarvan hebben wij gezegd: wij geloven in overvloed, dus ik vind niet dat je eerst het één moet doen en dan het ander. Volgens mij moet je het allebei oplossen."

"Dus niet hier mensen onderdeel van jouw gemeenschap laten worden die vervolgens in Almere of Zeeland gehuisvest moeten worden"
Allard Bentvelsen

Uiteindelijk heeft het hele traject tot duidelijke afspraken geleid. Zo moeten de asielzoekers vanaf dag één integreren in de Hilversumse samenleving. Om echt goed onderdeel te worden, krijgen ze onder meer taallessen en moeten ze de kans krijgen om te kunnen gaan werken. Bentvelsen meldt dat de wet- en regelgeving daarvoor is aangepast. 

"Daar hoort dan ook bij dat, als ze die status krijgen, ze dan ook hier mee kunnen gaan doen in de huisvestingsverplichting statushouders. Dus niet hier mensen onderdeel van jouw gemeenschap laten worden die vervolgens in Almere of Zeeland gehuisvest moeten gaan worden en dat jij dan weer mensen uit Utrecht of Limburg binnenkrijgt. Maar dat je daar een flow in krijgt", meldt hij.

Geen hekken

Verder is de duidelijke wens om geen afgelegen asielzoekerscentrum á la Crailo te realiseren. De opvanglocaties van maximaal 120 opvangplaatsen moeten op plekken in Hilversum komen waar asielzoekers en buurtbewoners met elkaar in contact kunnen komen. Het moeten open locaties zijn; geen hekken eromheen. En iedereen moet gebruik kunnen maken van de voorzieningen en de activiteiten. 

Ondanks de tevredenheid over het al doorlopen traject, realiseert Bentvelsen zich goed dat de klus nog niet geklaard is. Hilversum weet wat er nodig is om asielzoekers op te vangen, maar de grote vraag is nogal tijd waar dit gaat gebeuren. Zodra er een locatie bekend is, moeten er gesprekken met de buurt gaan plaatsvinden om het daar voor iedereen goed te regelen. 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Hoger dan de torenspits

Vandaag om 08:00.

Terugluisteren