ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent HLB Koffie Academie: Dementie & Activiteit | NH Gooi
  • Aanstaande woensdag
  • Regio Huizen

Op woensdag 22 september start bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum met de eerste presentatie van de bekende themaochtend in een nieuw jasje: de “HLB Koffie Academie”. Tijdens de Week voor Dementie starten we in de Huiskamer van de Huizer locatie met de themapresentatie Dementie & Activiteit. Gastspreker en inspirator is Marieke van der Hoop.

Voor iemand met dementie worden dagelijkse handelingen steeds moeilijker. Hoe vind je activiteiten die je samen met een naaste met dementie kan en wil doen? Iemand met dementie krijgt steeds meer moeite om zelfstandig initiatief te nemen tot een activiteit. Door geheugenverlies en verwardheid is het lastig structuur in de dag aan te brengen en activiteiten zelfstandig te verrichten. Door gezamenlijk een activiteit te ondernemen kan het leven zin en kleur behouden en kan je samen plezier hebben.

Positief effect
Uit onderzoek blijkt dat het stimuleren van de hersenen goed is. Maar hoe bereik je dit? Dat kan bijvoorbeeld door te puzzelen, een woordspel spelen, foto’s kijken of gezellig babbelen over onderwerpen van vroeger. Maar hoe pak je dat aan?

Plezier staat voorop
Bij het realiseren van een activiteit gaat het niet om de prestatie, maar om de uitdaging. Ergens een gevoel van eigenwaarde aan ontlenen en plezier hebben. Regelmatig bezig zijn houdt de hersenen actief en het lichaam gezond. Activiteiten geven structuur aan de dag en bieden afleiding. Als iemand in de omgeving dementie heeft, kan het soms een uitdaging zijn om te bedenken welke activiteiten je kan ondernemen. Een beetje inspiratie is dan welkom. Daarom biedt Marieke van der Hoop handvatten om een activiteit te doen en hoe te improviseren.
Marieke van der Hoop is project manager Welzijn in de Zorg bij de Oude Pastorie. Zij zoekt naar mogelijkheden om inspirerende activiteiten te organiseren waarbij mensen in hun waarde worden gelaten en enorm plezier hebben in wat ze doen. De bibliotheek biedt Marieke van der Hoop graag de ruimte om tijdens de HLB Koffie Academie van gedachten te wisselen over het bieden van een passende activiteit. Het door haar gekozen thema is “De lagere school”. Het thema dient als handvat voor verschillende mogelijkheden om de mens met dementie te stimuleren en activeren maar vooral om samen plezier te hebben.

Bibliotheek Huizen | Woensdag 22 september | 11.00-12.00 uur | gratis toegang reserveren via www.bibliotheekhlb.nl Dit programma is tot stand gekomen door de samenwerking van de Oude Pastorie Huizen en de bibliotheek.

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Hoger dan de torenspits

Vandaag om 08:00.

Terugluisteren