ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Blaricum koploper in WOZ-bezwaren: 'Mensen zijn strategisch in hun bezwaar' | NH Gooi

Blaricum koploper in WOZ-bezwaren: 'Mensen zijn strategisch in hun bezwaar'

  • Vandaag om 10:38
  • Shivani Boer (NH Gooi)
Een rietgekapte villa ter illustratie. Foto: Ivo Lechner
Een rietgekapte villa ter illustratie. Foto: Ivo Lechner
BLARICUM – Inwoners van Blaricum maken dit jaar massaal bezwaar tegen de WOZ-waarde van hun woning. Volgens cijfers van de Waarderingskamer zijn er inmiddels meer dan 500 bezwaren ingediend – goed voor ruim 9 procent van alle woningen in de gemeente. Dat is fors meer dan het landelijk gemiddelde van 3,3 procent.
De Waardering Onroerende Zaken (WOZ-waarde) bepaalt onder meer hoeveel belasting een huiseigenaar moet betalen. De gemiddelde woningwaarde in Blaricum is dit jaar vastgesteld op 926.000 euro. Dat is een stijging van 7,9 procent ten opzichte van 2024. In vergelijkbare gemeenten als Laren, Wassenaar en Bloemendaal steeg de WOZ gemiddeld met 5,5 procent. 
Volgens Ivo Lechner, hoofd toezicht van de Waarderingskamer, valt het hoge bezwaarpercentage in Blaricum op. “Je ziet over het algemeen dat het bezwaarpercentage hoger ligt in gemeenten met duurdere huizen. Blaricum hoort daar ook bij, maar scoort zelfs binnen die categorie bovengemiddeld.”

Strategisch bezwaar

Ook Vereniging Eigen Huis (VEH) begrijpt waarom juist in Blaricum veel mensen bezwaar maken. “In zo’n gemeente staan relatief veel vrijstaande of bijzondere woningen”, zegt Nico Stolwijk, tijdelijk woordvoerder bij VEH. “Bij dit soort panden is het vaak lastiger om goede vergelijkingspanden te vinden voor de taxatie. Dat kan tot onvrede leiden over de vastgestelde waarde.”
Volgens hem speelt bovendien de stijgende WOZ-waarde een grote rol. “De meeste huiseigenaren hebben belang bij een lagere WOZ-waarde, bijvoorbeeld vanwege de onroerendezaakbelasting. Als de waarde snel stijgt, zijn mensen sneller geneigd bezwaar te maken. Veel mensen zijn daar best strategisch in.”

Toezicht en controle

De Waarderingskamer houdt toezicht op hoe gemeenten de WOZ-waarde bepalen. Ze controleren daarbij zowel de WOZ-processen als de kwaliteit van de taxaties, laat Lechner weten. “Dat doen we regelmatig en soms ook als daar aanleiding toe is. In Blaricum hebben we in juni 2024 nog een controle uitgevoerd en de gemeente staat voor de tweede helft van 2025 opnieuw op de planning.”
Het aantal bezwaren zegt volgens hem weinig over de kwaliteit van de taxaties. Dat kan met allerlei factoren te maken hebben. “Belangrijker is bij hoeveel bezwaren de waarde daadwerkelijk wordt veranderd. In Blaricum was dat vorig jaar bij 1 op de 10 bezwaren het geval, terwijl dat landelijk drie keer zo hoog lag."

Verwarring over peildatum

Veel mensen snappen ook niet precies hoe de WOZ-waarde tot stand komt, merkt VEH. “De peildatum ligt altijd een jaar eerder. De WOZ-beschikking van dit jaar is dus gebaseerd op de waarde op 1 januari 2024. Maar mensen denken vaak aan de prijsontwikkelingen van de afgelopen twaalf maanden. Dat zorgt voor verwarring: ze hebben het gevoel dat de waarde niet klopt.”

Commerciële bureaus spelen grote rol

Een andere oorzaak voor het hoge aantal bezwaren is het werk van ‘no cure no pay’-bureaus. Die nemen het bezwaar gratis uit handen en ontvangen een vergoeding van de overheid als het bezwaar wordt toegewezen. “Die bureaus zijn sterk gedigitaliseerd en maken het heel laagdrempelig”, aldus Stolwijk.
Per 1 januari 2024 greep de overheid in vanwege misbruik van het verdienmodel. “De vergoeding voor die bedrijven is toen met 75 procent verlaagd. Toch zijn ze nog steeds goed voor ongeveer de helft van alle bezwaren.”

Bellen met gemeente

Aan twijfelende huiseigenaren geeft VEH een praktische tip: “Neem eerst contact op met de gemeente.” Die zijn volgens Stolwijk tegenwoordig veel toegankelijker dan vroeger. “Soms kunnen ze de gegevens direct corrigeren, zonder dat er een formeel bezwaar nodig is.”
Ook heeft VEH een rekentool waarmee leden kunnen checken of hun WOZ-waarde klopt. “Die is vorig jaar zo’n 140.000 keer gebruikt. En via het WOZ-waardeloket kun je ook zelf woningen in je buurt vergelijken”, aldus Stolwijk.