ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Nol van Bennekom naar Pianola Museum | NH Gooi

Nol van Bennekom naar Pianola Museum

  • Zondag 20 juli 2014 om 10:42
  • Hans de Wildt (NH Gooi)
Nol van Bennekom
Nol van Bennekom

OORSPRONKELIJK PERSBERICHT

In het hartje van de Jordaan, aan de Westerstraat 106 in Amsterdam, bevindt zich een klein maar exquis museum in een antiek voormalig politiebureau. Het is het Pianola Museum met een kostelijke collectie 'zelfstandig spelende' vleugels en piano's en tienduizenden pianorollen. Het museum heeft ook een muzieksalon. Daar gaat de Huizense concertorganisator Nol van Bennekom voortaan jazzmuziek programmeren.

,,Ik hoor van verschillende kanten dat het een erebaantje is”, zegt Van Bennekom. ,,Ik doe het als vrijwilliger, onbezoldigd dus want het museum heeft geen budget voor dit soort activiteiten. Ik ben gevraagd door Marijke Brekelmans, die bij het museum verantwoordelijk is voor de PR en de organisatie. Inmiddels heb ik kennis gemaakt met de directeur en conservator Kasper Janse. De internationaal doorgebroken Amsterdamse jazztrompettiste Saskia Laroo heeft mij bij het museum aanbevolen. Zij speelt daar samen met de Amerikaanse pianist Warren Byrd op donderdagavond 23 oktober”.
Het is de bedoeling dat Van Bennekom op één donderdag per maand een jazzprogramma organiseert. Kasper Janse wil graag dat tijdens zo'n concert ook aandacht is voor de pianola. Er worden opvallend veel museumconcerten gehouden met een grote variëteit aan muziekstijlen. Vaak tussen de zes en de tien per maand. Het Pianola Museum geldt als een van de meest gekoesterde historische juweeltjes van de stad Amsterdam. De zelfspelende piano deed zijn intrede rond 1900. Amsterdam werd al gauw een belangrijk handelscentrum voor deze instrumenten. Bekende muziekhandels als Bender, Duwaer en Naessens, Goldschmedding en Kettner maakten topdagen met hun omzetten. Ook de twee fabrikanten van pianorollen Hollandia en Euterpe zaten in Amsterdam. In de crisisjaren rond 1930 kwam de klad erin. De belangstelling voor de pianola nam drastisch af en gaandeweg werd de productie gestaakt.

Intiem
Nol van Bennekom heeft erg veel zin in zijn nieuwe taak. ,,Het intieme karakter van de concerten spreekt mij erg aan. In de muzieksalon is slechts plaats voor 48 personen, dus reserveren is wel aan te bevelen. Je gaat in het museum letterlijk terug in de tijd en je waant je er in de jaren twintig”.
Hij organiseert in Huizen, Blaricum, Lelystad en Maarssenbroek als vrijwilliger jaarlijks meer dan 100 jazzconcerten. Bovendien is hij als vrijwilliger verbonden aan de Stichting Kunst & Cultuur Huizen en is hij betrokken bij de organisatie van het Brugfeest in Huizen, het Flevo Jazz Event in Lelystad, twee zogenoemde Kunstcafé's en de jaarlijkse Poëzie Avond in Huizen.

Mr. Pieter van Vollenhoven
Het Piano Museum mag zich verheugen in een indrukwekkend Comité van Aanbeveling. Mr. Pieter van Vollenhoven is erevoorzitter. Andere belangrijke leden zijn o.m. Martijn Sanders, oud-directeur van het Concertgebouw en bestuursvoorzitter van het Holland Festival en het Internationaal Frans Liszt Concours, mr. dr. Ton Koopman, o.a. dirigent van het Amsterdam Baroque Orchestra and Choir, de pianisten Ronald Brautigam en Polo de Haas, zangeres Tania Kross en vele anderen.
Het eerste museumconcert dat Nol van Bennekom organiseert zal plaatsvinden op donderdagavond 20 november met zangeres Lils Mackintosh, pianist Clous van Mechelen, slagwerker Remco van Schaik en Nol van Bennekom contrabas. Aanvang 20.30 uur, entreeprijs €15,00. Zie ook: www.pianola.nl