ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Voorzitter Veiligheidsregio Broertjes zet vraagtekens bij coronamaatregelen kabinet | NH Gooi

Voorzitter Veiligheidsregio Broertjes zet vraagtekens bij coronamaatregelen kabinet

  • Zaterdag 19 september 2020 om 15:23 | bijgewerkt: om 15:24 uur
  • Daan Visser

GOOI EN VECHTSTREEK - Pieter Broertjes, voorzitter van de veiligheidsregio en Burgemeester van Hilversum, is kritisch op de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet. In het radioprogramma NH Gooi Zaterdag reageert Broertjes op het stijgend aantal coronabesmettingen in de regio. 

Pieter Broertjes
Pieter Broertjes|Joost Lammers / NH Nieuws

Hoewel de Gooi en Vechtstreek niet bij de zes veiligheidsregio's hoort waar de nieuwe strengere maatregelen gaan gelden, ligt het wel aan de grens daarvan en stijgt het aantal besmettingen. Door de nieuwe maatregelen zet Broertjes vraagtekens bij de rolverdeling tussen de regiovoorzitters en de landelijke overheid. "Minister-president Mark Rutte legt de maatregelen op het bord van de voorzitters van de veiligheidsregio's, maar de nationale overheid bepaalt wat deze maatregelen zijn. Ik vraag me dan af wat de handelingsvrijheid is van de regiovoorzitters", zegt Broertjes.

Ook heeft Broertjes kritiek op de maatregelen zelf. "Ik vind het horecaverhaal niet echt overtuigend. Ik geloof niet dat we het verschil maken met dat uurtje eerder dicht. Daarnaast raak je toch een centrale functie van de economie." Volgens de burgemeester heeft de horeca in de regio zich voorbeeldig gedragen en wordt er goed gecontroleerd. "De maatregel is niet proportioneel en we moeten de economie niet weer een klap geven. Dat is onverantwoord." Broertjes ziet dus geen heil in het preventief overnemen van de maatregelen in de regio.

Mondkapjes

Wel wijst Broertjes, naast de eigen verantwoordelijkheid, ook op de mogelijkheden van het mondkapje. "We doen er in Nederland heel krampachtig over. Maar bijvoorbeeld Italië doet het hartstikke goed en daar draagt iedereen een mondkapje." Toch wil hij het dragen van een mondkapje als burgemeester via een verordening  niet verplicht stellen.  "We hebben in Amsterdam en Rotterdam een slechte ervaringen daarmee gehad. Maar baat het niet, dan schaadt het niet."

We willen het virus uittrappen, maar we weten niet zo goed wanneer het opvlamt. Het is een soort onzichtbare veenbrand"
Pieter Broertjes, voorzitter veiligheidsregio

In de Gooi en Vechtstreek stijgt het aantal besmettingen flink. In de afgelopen zeven dagen zijn er 167 nieuwe besmettingen bijgekomen. "We willen het virus uittrappen, maar we weten niet zo goed wanneer het opvlamt. Het is een soort onzichtbare veenbrand", zegt Broertjes.  

Brandhaarden

Het Gooi heeft geen brandhaarden, zoals in steden met veel studenten. "Dat maakt de bestrijding erg moeilijk", zegt René Stumpel, directeur publieke gezondheid van de GGD Gooi en Vechtstreek in NH Gooi Zaterdag. Binnen de regio springen de gemeente Huizen en Weesp er het meest bovenuit. "Dat ligt echt aan het gedrag van de mensen in die gemeenten. Eén mogelijke verklaring voor de gemeente Huizen is het grote kerkelijke leven in de gemeente, maar de kerkgemeenschappen doen wat ze kunnen", zegt Stumpel. Samen met regiovoorzitter Broertjes benadrukt Stumpel de eigen verantwoordelijkheid en dat het gevoel van urgentie terug moet komen. 

NH Gooi Zaterdag - Coronacijfers directeur GGD Gooi en Vechtstreek

We hadden het al eerder met voorzitter van de veiligheidsregio, de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes: de besmettingscijfers van het coronavirus in het Gooi schieten weer omhoog. De afgelopen week werd er bij 167 inwoners van de Gooi- en Vechtstreek het virus vastgesteld. Dat lijkt misschien niet veel, maar dat is de helft meer dan vorige week. We praten hierover door met René Stumpel, de directeur Publieke Gezondheid GGD Gooi- en Vechtstreek.