ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Loosdrecht gaat dorpsgenoot Ab Krook missen: "Het was een icoon met een enorm dorpshart" | NH Gooi
  • Donderdag 15 oktober 2020 om 14:45 | bijgewerkt: om 14:50 uur
  • Carlijn Kolk
Ab Krook
Ab Krook ANP

LOOSDRECHT - Het nieuws over de dood van Ab Krook ging vanochtend als een lopend vuurtje door Loosdrecht. "Het was een icoon", vertelt prominente Loosdrechter Jacob van der Meulen. 

"Ab en ik zijn even oud en we hebben ons hele leven met elkaar opgetrokken als dorpsgenoten", vertelt Van der Meulen. Hij was 47 jaar lang voorzitter van IJsclub Loosdrechtse Plassen en Ab was nooit beroerd om wedstrijden te begeleiden en natuurlijk ook om mee te schaatsen in het begin. "Als er een evenement op het ijs was, stond Ab vooraan. 'Denk je hier nog even aan en hier aan', zei hij dan altijd." Ab stond nooit met de handen in de zakken en wilde altijd helpen. 

Verbinder 

Vele Loosdrechters zullen hem omschrijven als een verbinder. Zo ook Gert Zagt die samen met Krook in de politiek heeft gezeten. "Hij was altijd goed voor heel veel voorkeursstemmen", aldus Zagt. Ze zaten samen bij de politieke partij Dorpsbelangen.

Toen daar ruzie ontstond en Zagt De Lokale Partij oprichtte, ging Ab met hem mee. In 2018 won De Lokale Partij de verkiezingen en Ab heeft er toen alles aan gedaan om de twee partijen weer bij elkaar te brengen. "Hij had het hart op de tong, maar dacht wel na. Hij was niet impulsief, maar op gegeven moment ging hij wel zeggen hoe hij er over dacht en hoe hij dingen zag. Daar was hij uitgesproken in", aldus Zagt. 

De oud-schaatser en coach deed in de politiek enorm z'n best om mensen bij elkaar te brengen. "Hij luisterde goed naar standpunten, waar ruimte zat en hoe je toch met elkaar als team kon opereren. Zodat iedereen dezelfde kant op bleef kijken."

Tuinieren

Iedereen in het dorp kende Ab en Ab kende iedereen. En als hij dan aan de Oud-Loosdrechtsedijk in de tuin voor zijn huis bezig was, werd er de hele dag getoeterd en bleef hij maar zwaaien naar iedereen. "Als je op bezoek kwam, werd je altijd grandioos ontvangen met chocolaatjes, drinken en gebak", vertelt Zagt.

Naast tuinieren, was Ab ook een enorme wielerfan. Elk jaar ging hij met z'n camper de Tour de France achterna en ook in coronatijd was hij druk aan het fietsen en wandelen.

Ad Krook
ANP

Naast een verbinder was Krook ook een echte aanpakker. Samen met Kees Blase die drie huizen verderop woont, ging hij de strijd aan met de woekerende waterplant cabomba. Die waterplant zat in het natuurgebied achter zijn huis en ze konden niet langer aanzien dat het water daar helemaal dichtgroeide en ze er nog amper konden varen. "Ab had in de politiek gezeten, maar daar kregen we geen gehoor en dat duurde hem allemaal te lang. Dus gingen we zelf aan de slag om de waterplant te verwijderen", vertelt Blase.

Samen met buurtgenoot Johan van Kleef, gingen ze de plassen op gewapend met een hark en zo haalde ze het plantje beetje bij beetje weg. Dit heeft ervoor gezorgd dat een gedeelte van de Vuntusplas nagenoeg 'cabomba-vrij' is. "Het was een man van 'doen', handen uit de mouwen en doen." Als buren vierden ze oud en nieuw altijd samen met de straat en daar zorgde Ab ook weer voor verbinding. 

Groot hart

Naast zijn enorme liefde voor sport, had Ab ook een hart voor zijn dorp Loosdrecht. Toen de fusie met Hilversum dreigde heeft hij zich daar dan ook flink tegen verzet. Overal ging hij handtekeningen ophalen en met mensen praten. Hij betekende dan ook echt wat voor Loosdrecht. "Voor iedereen had hij een luisterend oor, als je om raad en advies vroeg. En hij opereerde graag op de achtergrond. Hij was een BN'er maar gedroeg zich niet zo. Dat vond ik heel mooi", vertelt Zagt. 

Van der Meulen vult hem aan dat het een 'betrokken dorper was' en niet geheel onbelangrijk: een internationale schaatsprofessor. "Hij heeft voor onze nationale top een uitstekend product in de markt gezet. Dat straalt natuurlijk ook op Loosdrecht af. Toen Ab won, hadden we een beroemde zoon van Loosdrecht om het zo maar te zeggen."

Herseninfarct

In december 2018 werd Krook getroffen door een herseninfarct. En onlangs kreeg hij een tweede herseninfarct. Aan de gevolgen daarvan overleed hij dinsdagavond op 76-jarige leeftijd. "Het is een gemis voor Loosdrecht en voor de schaatssport in Nederland", besluit Van der Meulen. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren