ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Verhuurders met aandacht gezocht voor de opvang van jongeren | NH Gooi

Verhuurders met aandacht gezocht voor de opvang van jongeren

  • Vandaag om 15:02
  • Claudie Bolster (NH Gooi)
Jongere komt kennismaken met Roelof de Kroes in Huizen
Jongere komt kennismaken met Roelof de Kroes in Huizen Kamers met Aandacht
HUIZEN - 'Heb jij ruimte over in jouw huis en je hart?' Met die oproep zoekt de organisatie Kamers met Aandacht nieuwe adressen in 't Gooi voor de tijdelijke opvang van jongeren die uit de jeugdzorg komen. Op zo’n adres kunnen zij op adem komen, voordat ze echt op zichzelf gaan wonen. Verhuurders bieden deze jongeren nét dat steuntje in de rug dat zij vaak missen. 
Dit initiatief bestaat inmiddels enkele jaren en steeds meer jongeren tussen de 18 en 23 jaar zoeken een kamer in ’t Gooi. Roelof de Kroes uit Huizen biedt nu voor de tweede keer zijn hulp aan. Een jongeman is zojuist bij hem ‘ingekwartierd’. Hij woont in een gemeubileerd apart gedeelte van de woning, met een eigen ingang. De jongere draait zijn eigen huishouden, dus een zekere mate van zelfstandigheid is wel vereist.

Op de goede weg

De dame die hem voor ging, heeft De Kroes goed ‘afgeleverd’. Onlangs kwam zij nog even terug. Ze wilde hem bedanken. “Ze zei dat ik haar een eind op de goede weg heb gezet. Dat is waarvoor je het doet. Dat deed me toch wel wat.” 
Hij hoefde niet lang na te denken toen coördinator Lisa Freriks hem vroeg of hij nogmaals wilde meedoen. Hij werd gekoppeld aan de jongen die, net als zijn voorganger, zorgvuldig was geselecteerd. Het verwachtingspatroon kwam overeen. Het klikte. 

Diepgaande gesprekken

“Ik heb er weinig behoefte aan om elke avond te scrabbelen”, zegt De Kroes, die aangeeft dat hij in het begin wel erg moest wennen. Af en toe eet hij met de jongere samen. Ook staat hij open voor diepere gesprekken. Ze mogen hem alles zeggen en vragen. Dit zijn weer andere gesprekken dan de jongere heeft met de begeleider die regelmatig langskomt. 
Aan iedere jongere is een begeleider gekoppeld die een vinger aan de pols houdt. De verhuurder (met of zonder eigen woning) - vaak ouders van wie de kinderen het huis uit zijn of alleenstaande ouderen - kan de organisatie op elk moment van de dag bellen als er iets is. Kamers met Aandacht probeert het op te lossen en wil zoveel mogelijk rompslomp uit handen nemen. 

Er groeit een band

De mate van contact wisselt per adres. In het ene geval drinken huurder en verhuurder een keer in de week samen een kop thee, in het andere geval is er meer sprake van een gezinssituatie. “In alle gevallen ontstaat er een band”, zegt Freriks. “De jongeren komen uit een pittige thuissituatie of uit beschermd wonen. Ze komen in een warm bad terecht en leren dat zij niet alles alleen hoeven te doen. Kamers met Aandacht is echt het opstapje dat zij op dat moment nodig hebben.”
Het gaat in alle gevallen om een periode van maximaal twee jaar. Het is aan de verhuurder om de termijn te bepalen. In die tijd werkt de jongere toe naar zelfstandig wonen. Ze moeten werk hebben of een opleiding doen. Ze betalen huur. De hoogte daarvan bepaalt de verhuurder. Het bedrag komt in de meeste gevallen niet boven de 495 euro uit.
Freriks: “Soms wil de huiseigenaar geen geld vragen. Bij wijze van stort de eigenaar het maandelijkse bedrag op een spaarrekening die de jongere na afloop meekrijgt. Maar de huurders moeten betalen, om alvast te wennen dat ze dat op zichzelf ook moeten doen.”

Nieuwe adressen nodig

Niet iedereen is geschikt. Er is een strenge selectieprocedure om teleurstellingen te voorkomen. Jongeren die ernstig verslaafd zijn of nog tot de oren in de problemen zitten, komen niet in aanmerking. Ze moeten eraan toe zijn. Er moet een bepaalde mate van zelfstandigheid zijn. De geselecteerde jongere moet vervolgens ook op gesprek komen. Pas als beide partijen akkoord zijn, wordt de handtekening onder het contract gezet.
In Huizen, Blaricum, Bussum en Naarden wonen al een aantal jongeren op een veilig adres. In Hilversum zijn er naar verhouding minder verhuurders die zich aanmelden. Freriks hoopt op minimaal vijf nieuwe adressen.
Morgen vertellen Freriks en De Kroes in de radiouitzending op NH Gooi meer over het initiatief.
Kamers met Aandacht is een landelijk initiatief. De organisatie is genomineerd voor de Appeltjes van Oranje, de prijs voor sociale initiatieven die ertoe doen. Dit jaar gaat de onderscheiding naar organisaties die onmisbare schakels zijn. De uitreiking is in oktober.