ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent In de winter buiten zwemmen? "Het kan met de juiste voorbereiding het hele jaar" | NH Gooi
  • Thema Het weer
  • Zaterdag 31 oktober 2020 om 14:00 | bijgewerkt: om 14:06 uur
  • Michel Gijselhart

MUIDERBERG - "Gelukkig het wordt weer koud", gilt Susan Houbraken enthousiast als ze haar badpak aantrekt. Voorbijgangers gehuld in winterjassen en handschoenen kijken verbaasd op. Buiten is het amper tien graden en ook het water blijkt niet veel warmer. Toch duikt Susan er vol overtuiging in.

Snapshot Video 212462 (02:01)
Snapshot Video 212462 (02:01)

Vandaag samen met haar cursisten Johan en Paula. Sinds enkele jaren geeft Susan les in het buiten zwemmen in de herfst- en wintermaanden. Sinds het begin van de coronacrisis is het zwemmen in open water erg populair. Bij zwembaden kun je alleen op afspraak terecht en is het vaak al gauw vol omdat er minder mensen mogen zwemmen.

Afgelopen zomer zag je overal in Noord-Holland mensen een duik nemen in plassen, sloten en rivieren. De meeste zwemmers zijn alweer gestopt omdat het te koud is maar volgens Susan is dat helemaal niet nodig. "Je moet het veilig doen en ook de kennis ervoor hebben". Met online-filmpjes leert Susan haar cursisten stap voor stap het zwemmen in koud en soms zelfs ijskoud water.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is bijvoorbeeld belangrijk. Susan heeft een thermoskan met heet water mee voor een kopje thee achteraf. Ook flessen warm water voor de bloedsomloop, grote handdoeken en een rubberen voetenmatje behoren tot de uitrusting.

Bekijk hieronder hoe Susan ondanks de kou een frisse duik neemt. Tekst loopt door onder video.

NH Nieuws
ICT-er Johan Visser volgt de cursus omdat een eerdere poging mislukte. "Ik wil graag ijszwemmen, maar ik ben eigenlijk een enorme koukleum. Ik zocht iemand die mij zou kunnen helpen. Ik zag toen de filmpjes van Susan en dacht: dat lijkt mij wel iemand die mij kan helpen."

Ook Paula Brummelkamp is lyrisch over de koude duik die zij met Susan neemt. "Op alle fronten word je daar energieker en blijer van. En ik ben ook nog een paar kilo kwijt."

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Hoger dan de torenspits

Vandaag om 08:00.

Terugluisteren