ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Een vrolijke noot in corona: "Mensen grijpen eerder naar een instrument" | NH Gooi
  • Regio Bussum
  • Woensdag 16 december 2020 om 20:35 | bijgewerkt: donderdag 17 december 2020 om 09:17 uur
  • Laura van der Molen

BUSSUM - Corona heeft een hoop negatieve kanten. Gelukkig is een positieve ontwikkeling: die van het aantal mensen in het Gooi dat op muziekles gaat. De Gooische Muziekschool is blij verrast met deze toename: "Meer instrumenten worden aangeschaft voor een hogere prijs", aldus de directeur. 

NH Nieuws

Sinds het begin van corona, is het aantal leerlingen bij De Gooische Muziekschool met 4,5 procent gestegen. Directeur Coen Schimmel kan niet zeggen of dat specifiek mannen of vrouwen zijn, maar opvallend is wel dat zowel volwassenen als kinderen meer muziek zijn gaan maken. "Bij de volwassenen zien we dat ze vaak een instrument van vroeger weer oppakken nu tijdens corona." Voor kinderen is het een fijne vorm van vermaak, die de verveling tijdens een lockdown tegengaat. Ook zijn mensen 'op zoek naar andere vormen van vrijetijdsbesteding dan alleen Netflix'. 

Wel was het in maart even schakelen voor de muziekschool. De lessen werden naar online verplaatst en na een aantal weken mocht er toch weer fysiek lesgegeven worden. Mét een spatscherm ertussen weliswaar. Sinds de persconferentie van afgelopen maandag zijn de lessen weer te volgen via Zoom of andere chatprogramma's. En dat is 'niet altijd even makkelijk', legt muziekdocent Marieke Schimmel uit.

Een van de nadelen is het gebrek aan fysiek contact. "Je wilt toch even een hand goed leggen op de toetsen van de piano of iemands houding corrigeren", vertelt Marieke. Verbale communicatie is nog belangrijker geworden en Marieke is, naar eigen zeggen, dan ook veel aan het woord tijdens haar online-lessen. Dit maakt de lessen 'zeker intensief'. "Je merkt dat de kleintjes het moeilijk vinden om je uit te laten praten, omdat ze in hun enthousiasme graag alles meteen willen voordoen", aldus de muziekdocent. Goed naar elkaar luisteren is volgens Schimmel essentieel tijdens de online-lessen.

"Er is niet veel te doen tijdens corona, dus het is heel fijn om muziek te blijven maken"
Emeline

Ook Emeline volgt haar lessen online bij Marieke. Voor de brugklasleerling is het van belang dat ze kan blijven spelen: "Er is niet veel te doen tijdens corona, dus het is heel fijn om muziek te blijven maken." Volgens de Bussumse zijn de Skype-lessen niet saai, maar is het soms onhandig omdat er een vertraging in het geluid kan zitten. Ook Emeline probeert er extra op te letten dat de docent en zij om de beurt praten. 

Hoger prijskaartje

Naast de toenemende populariteit van muzieklessen, is eveneens de aanschaf van muziekinstrumenten gestegen. En zo ook het prijskaartje ervan: "Mensen willen zichzelf verrijken tijdens deze langdurige lockdown en zijn daardoor bereid om meer geld neer te leggen voor een instrument van excellente kwaliteit", aldus de directeur terwijl hij naar een piano wijst van zeker ruim duizend euro. Naast de piano en de gitaar is verassend genoeg ook de ukelele favoriet onder de mensen. De eigenaar van De Gooische Muziekschool is blij om te zien 'dat mensen muziek nog meer zijn gaan waarderen tijdens deze bizarre coronaperiode'. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren