ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Duizenden bieslelies worden met de hand verwijderd van het Blaricummer Strand | NH Gooi
  • Regio Blaricum
  • Vrijdag 18 december 2020 om 13:17
  • Martine Bakker

BLARICUM - De vele duizenden bieslelies die vorige week zijn ontdekt in een natuurgebied bij het Blaricummer Strand worden deze week verwijderd. De exoot verdringt inheemse planten dus heeft Staatsbosbeheer opdracht gegeven om de planten stuk voor stuk uit de grond te trekken.

NH Nieuws

Op zijn knieën zit Harry de Rooij te priegelen in het gras. Zonder het mos te beschadigen en andere planten te kwetsen trekt hij stuk voor stuk de kleine bieslelies uit de grond. "Met wortel en al natuurlijk, anders groeien ze zo weer terug. Het is eigenlijk rotwerk, maar het moet gebeuren. Gisteren waren we met zijn zessen bezig, vandaag met drie en morgen weer met zes. We hebben er wel even werk aan." Harry en zijn mensen zijn van een hoveniersbedrijf dat door  Arnout Jan Rossenaar van Staatsbosbeheer op stel en sprong is ingehuurd. 

"Het is voor ons een enorme tegenvaller dat we hier vorige week vele duizenden bieslelies tegenkwamen in plaats van de dertig of veertig die ik eigenlijk verwacht had," aldus Arnout Jan. "We zien nu al dat er op plekken waar die planten massaal staan bijna geen orchideeën meer opkomen of parnassia groeit. Dat zijn nou juist de planten waarvoor we dit veldje ieder jaar bemaaien en verzorgen." Die gele bieslelie komt eigenlijk uit Amerika, hij heeft hier geen vijanden zoals schimmels of wormpjes en kan dus welig tieren.

Tekst gaat verder onder de foto.

Bieslelies verwijderd van Blaricummer strand
Het is monnikenwerk om met de hand bieslelies uit de grond te trekken. Stephan Roest

Natuurwinst

De lelies worden verzameld in kratjes en vullen zo twee aanhangers per dag. Harry brengt ze naar een vuilverbranding. "We kunnen dit natuurlijk niet bij een groencompostbedrijf aanbieden want dan loop je de kans dat ze zich elders weer vestigen en vermeerderen. We beschouwen het dus als een soort chemisch afval dat zorgvuldig vernietigd moet worden."

Arnout Jan: "Je kan je voorstellen dat dat een flinke onvoorziene kostenpost is voor ons. Maar we hebben er toch niet lang over hoeven nadenken of we de bieslelie hier wel of niet zouden moeten aanpakken. Hij moet er uit, want anders is alle natuurwinst die we hier de afgelopen jaar hebben geboekt met veel zeldzame inheemse planten voor niets geweest."

Het werk moet met de hand gebeuren zodat andere planten er geen last van hebben. "Natuurlijk zijn we met een bulldozer in één dag klaar, in plaats van weken, maar dan zijn we wel meteen ook al die zeldzame planten kwijt waar het ons hier om te doen is. Het scheelt op de korte termijn meer geld, maar we zijn dan weer veel energie en geld kwijt om de natuur weer te laten herstellen." 

Het werk zal vermoedelijk tot de Kerst duren.

Bieslelies verwijderd van Blaricummer strand
Keratje na kratje met uitgetrokken bieslelies gaan de verbranding in. Stephan Roest

Bekijk alle verhalen en afleveringen op onze themapagina Natuurlijk Noord-Holland.

Opmerkingen, tips of vragen? Stuur verslaggever Stephan Roest een berichtje via natuurlijknoordholland@nhmedia.nl

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

NH Gooi Spreekuur

Vandaag om 09:30.

Terugluisteren