HILVERSUM - Drie hagelnieuwe koopwoningen op het Hilversumse Lucentterrein zijn door de kopers nu al voor torenhoge bedragen in de verhuur gezet. Tot woede van de Hilversumse fracties van de PvdA en Hart voor Hilversum. Ze willen dat Hilversum actie onderneemt tegen de huisjesmelkers. Deze drie huizen zijn volgens hen het 'topje van de ijsberg'.
De bewuste woningen zijn nog maar pas opgeleverd. Het gaat om koopwoningen die daadwerkelijk al een koper hebben. Die kopers wonen er niet in, maar hebben hun gloednieuwe stulpje alweer te huur gezet. De huurprijzen liegen er niet om. Ze variëren van 2.250 tot 3.000 euro per maand en dat is dan nog exclusief alle bijkomende kosten voor bijvoorbeeld water en licht.
Dat de huizen zo snel voor zulke hoge bedragen worden verhuurd is volgens Jacqueline Kalk (PvdA) en Michiel Eerenberg (Hart voor Hilversum) niet de bedoeling. "Huizen die worden ontwikkeld binnen projecten zoals die van het Lucentterrein horen te worden bewoond door hun eigenaren en beschikbaar te blijven voor de doelgroep waardoor die zijn gebouwd", zo stellen ze. Ze ergeren zich aan de praktijken en stellen dat de woningen bedoeld zijn om in te wonen en geen verdienmodel zijn.
Topje van de ijsberg
De twee Hilversumse raadsleden denken dat er veel meer Hilversumse huizen voor zulke hoge bedragen worden verhuurd. En dat is geen gekke gedachte: op woningsites staan meer Hilversumse woningen voor flinke bedragen in de etalage. De hoge prijzen zijn niet alleen prijsopdrijvend volgens de twee, maar zorgen er bovenal voor dat bijvoorbeeld Hilversumse starters en mensen met een laag- of middeninkomen geen geschikte woning kunnen vinden. "Onbegrijpelijk en onacceptabel", stelt Kalk. "Absoluut niet de bedoeling. Ik kan hier echt heel boos om worden", zegt Eerenberg erover.
"Deze voorbeelden van de woning op het Lucentterrein onderstreept ons inziens nut én noodzaak van de zelfbewoningsplicht"
Wat de twee raadsleden betreft moeten burgemeester en wethouders actie ondernemen. Ze wijzen op de 'zelfbewoningsplicht', die de gemeenteraad afgelopen herfst met een motie voorstelde. Met deze regels kunnen kopers van woningen worden verplicht om minimaal drie jaar in hun huis te wonen. Die zelfbewoningsplicht is er nog niet, burgemeester en wethouders buigen zich daar nog over. Het steekt de twee partijen dat het college daar geen haast mee lijkt te maken. "Deze voorbeelden van de woning op het Lucentterrein onderstreept ons inziens nut én noodzaak voor de bedoeling van de motie zelfbewoningsplicht", stellen ze.
Zelfbewoningsplicht
Ook wijzen ze op de vorige maand door de gemeenteraad aangenomen 'doelgroepenverordening'. Daarmee moet gezorgd worden dat sociale- en middeldure huurwoningen voor zeker een kwart eeuw beschikbaar blijven voor starters of mensen met een laag- of middeninkomen.
De twee raadsleden stellen in een reeks vragen aan burgemeester en wethouders dat er opgetreden moet worden tegen deze huisjesmelkers en dat de zelfbewoningsplicht zo snel mogelijk een feit moet worden. Ze roepen burgemeester en wethouders op om nog volgende maand met een voorstel daartoe naar de raad te komen.