ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Weesp blijft hopen, maar het opengraven van de Achtergracht is geen makkelijke klus | NH Gooi
  • Regio Weesp
  • Thema Politiek
  • Woensdag 17 februari 2021 om 15:59 | bijgewerkt: om 16:00 uur
  • Sjoerd Stoop

WEESP - Vele ras-Weespers dromen er van: het na zestig jaar weer opengraven van de Achtergracht door het centrum van de stad. Maar of het zover gaat komen, blijft voorlopig nog de vraag. De mogelijkheden zijn er, maar er kleven nog heel veel haken en ogen aan. Dat blijkt uit een onderzoek van de gemeente Weesp.

De Achtergracht in Weesp
Google Streetview

Tot de jaren zestig van de vorige eeuw stroomde er meer dan drie eeuwen water door de Achtergracht. Weesp besloot de gracht te dempen om ruimte te geven aan het groeiende autoverkeer. Een ander probleem toen: de gracht stonk verschrikkelijk, door slechte doorstroming en omdat een  naastgelegen melkfabriek er op loosde. 

Het nostalgische beeld van water door de Achtergracht laat vele Weespers sinds het dempen van de gracht maar niet los. Al een paar decennia klinkt er onder een groep Weespers steevast een roep om de gracht weer open te graven. 

Het beeld van een échte Achtergracht kent ook het Weespers stadsbestuur. De gemeente heeft de afgelopen maanden onderzoek laten doen naar de kansen voor het opengraven van de Achtergracht. Dat verkennende onderzoek bevestigt vooral één ding: het opengraven van de Achtergracht kan niet zomaar even. 

Voordelen en problemen

Weesp ziet wel degelijk voordelen in het opengraven van de gracht. Het zou de cultuurhistorische waarde van de stad Weesp versterken, geef extra waterbergingsmogelijkheden en maakt Weesp daarmee ook klimaatbestendiger.

"Het opengraven van de Achtergracht is geen eenvoudige investering"
burgemeester en wethouders van weesp

Daar staat dan weer wel tegenover dat er een oplossing moet komen voor de parkeerplekken die verdwijnen met het opengraven van de gracht. Parkeerplekken zijn al schaars in het compacte centrum van Weesp, dus de plekken die verdwijnen moeten ergens weer terugkomen. De enige oplossing voor Weesp is het aanleggen van een parkeergarage onder de gracht. 

Kostenplaatje

En dat maakt het opengraven van de Achtergracht vooral een hele dure droom. "Het opengraven van de Achtergracht is geen eenvoudige investering", schrijven burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Subsidies zouden een uitkomst moeten zijn, want zonder die gelden is het opengraven van de gracht hoe dan ook niet te doen, stelt Weesp. 

Tekst gaat verder onder de foto.

De Achtergracht in Weesp
Deze huizen stonden ooit aan het water, maar nu niet meer Google Streetview

Het goede nieuws: die subsidies zijn er wel degelijk. Een probleem is wel dat Weesp alleen subsidies kan aanvragen voor het terugbrengen van water door de gracht. Voor het bouwen van de benodigde parkeergarage is op dit moment geen subsidie te krijgen. Weesp zal dus een groot deel van de kosten zelf moeten gaan ophoesten en nu is onvoldoende in te schatten hoe hoog die kosten uiteindelijk kunnen zijn. 

Ook als het gaat om de subsidies is er nog te veel onzeker, zo stelt Weesp. De subsidies die er nu zijn, kunnen er over een paar jaar niet meer zijn. En andersom: subsidies die er nu niet zijn, kunnen er over een paar jaar wel zijn. En ook de hoogte van subsidies verandert nog wel eens. "En uiteindelijk dient te worden overwogen dat de te verkrijgen som aan subsidies slechts een deel van de investering omvat", zegt Weesp ook stellig.

Verder onderzoek

Om de droom van het opengraven van de Achtergracht verder gestalte te geven is een uitgebreider onderzoek nodig. Zo moeten onder meer alle denkbare subsidies tegen het licht gehouden moeten worden door een expert, die daar ook nog eens speciaal voor aangesteld moet worden. 

Dat onderzoek gaat er - voorlopig althans - niet komen. De reden: te veel werk en bovenal te duur. "Thans ontbreekt het de gemeente Weesp aan ambtelijke capaciteit alsmede financiële middelen om een dergelijk project op te tuigen", concludeert de gemeente. 

Toch gaat het plan niet helemaal de ijskast in. Weesp stelt vooral dat het project zeker tot aan de fusie met Amsterdam volgend jaar, niet verder opgepakt gaat worden. Wel blijft het water door de Achtergracht onderdeel van de toekomstvisie van de stad waar de Weesper gemeenteraad komende zomer nog over spreekt. "Dit kan mogelijkheden scheppen voor latere realisatie", houdt Weesp de hoop levend.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren