• Regio Naarden
  • Thema Wonen
  • Donderdag 18 februari om 19:00
  • Mark Arents

NAARDEN - Het Wiggershuis van de Naardense scoutingvereniging Olav ligt nu al een week in puin na een verwoestende brand. Waar de puinstukken nog niet geruimd kunnen worden vanwege asbestresten, is een groot deel van de scouts al bezig met initiatieven om de plek ooit weer op te bouwen. 

Afgebrand scoutinggebouw Naarden
Afgebrand scoutinggebouw Naarden NH Nieuws / Mark Arents

Vlak na het ontstaan van de brand vorige week donderdag bleek al dat het clubhuis niet gered kon worden. "Het was vrij snel duidelijk dat de brandweer eigenlijk niks konden doen", vertelt bestuurslid van Olav Martijn van der Vliet. "De oorzaak van de brand is nog steeds onduidelijk, ook na onderzoek van de verzekeraar." De schade is des te duidelijker. Van een afstand is al te zien dat er niks van over is.

"Aan de ene kant is het maar een houten schuur", gaat Van der Vliet verder. "Aan de andere kant liggen hier heel veel herinneringen." Dat beamen meerdere scouts. "Ik kom hier ongeveer vanaf mijn tiende", vertel Thomas Schmidt. "Toen ik het hoorde twijfelde ik of het waar was, maar er is echt niks van over."

"Alle spullen voor het onderhoud van de boten in de winter zijn weg"
thomas schmidt - scout

In de zomer diende het Wiggershuis onder andere als zeilschool, maar ook 's winters was het gebouw belangrijk voor de scouts. "Dit is ons terrein bij de haven, dus vanuit hier varen we zomers en 's winters liggen hier de boten en voeren we het onderhoud uit. Alle spullen daarvoor zijn allemaal weg", vertelt Thomas, kijkend naar de resten van het Wiggershuis.

Inzameling

Maar zoals het echte scouts betaamt, zijn er direct acties op poten gezet om in de toekomst de plek in de jachthaven nog beter te benutten. "Wij zamelen met de Orka's (jongste scout op het water, red.) flessen in. We hebben nu al anderhalve tas vol", vertelt Dominique IJpen enthousiast.

Bekijk in de reportage hieronder hoe de scouts op de brand terugkijken. Tekst loopt door onder video.

NH Nieuws

Al het ingezamelde geld komt uiteindelijk samen in de inzamelingsactie die Thomas Schmidt heeft opgestart. "We hebben als doel 75.000 euro, en we zijn al een eind op weg, namelijk ruim 30.000 euro", vertelt Thomas met een glimlach op zijn gezicht. Bestuurslid Martijn van der Vliet is ongelofelijk blij met alle hulp. "We krijgen zoveel reacties van mensen die hun steun betuigen."

"We krijgen natuurlijk ook nog geld van de verzekering. Hun onderzoek zal uitwijzen hoeveel we daarvan krijgen", gaat Van der Vliet verder. "Uiteindelijk is het doel om een nieuw onderkomen neer te zetten, dat minimaal even goed aan onze verwachtingen voldoet. Maar we hopen dat we het in deze tijd ook iets duurzamer kunnen maken."

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Yes to Jazz

Vandaag om 20:00.

Terugluisteren