ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Stijd om vlaggen op kerken en Naarder stadhuis gaat door: politiek wil oplossing | NH Gooi
  • Regio Naarden
  • Thema Politiek
  • Woensdag 17 maart 2021 om 12:41 | bijgewerkt: om 13:10 uur
  • Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - De strijd om de terugkeer van de Nederlandse vlag op de Grote Kerk en het oude stadhuis van Naarden en de Sint Nicolaaskerk van Muiden gaat door. De gemeente Gooise Meren wil er Koningsdag of Dodenherdenking de vlag niet meer uithangen, omdat dat niet veilig is. Politieke partijen Goois Democratisch Platform, CDA en PvdA leggen zich daar niet bij neer. 

Het oude stadhuis van Naarden
Adobe Stock

Er was een jaar geleden veel ophef toen er op Koningsdag geen vlag wapperde op de twee monumentale kerken en het stadhuis, terwijl dat sinds mensenheugenis wel gebeurde. De reden: de ruimtes van waaruit de vlag wordt uitgestoken, vaak op hoogte, voldoen niet aan de veiligheidseisen van de arbeidsomstandighedenwet. Zo bleek de hijsinstallatie van de kerktoren van Muiden onveilig en bleek er ook met het Naarder stadhuis en de Grote Kerk het nodige mis. 

De gemeente wil de vlaggen graag weer laten wapperen op de gebouwen, maar het aanpassen van de vlagconstructies en ruimtes kost 75.000 euro, zo bleek eerder dit jaar na onderzoek. Dat geld wil de gemeente liever niet neertellen, omdat er in de begroting geen ruimte voor is en men moet bezuinigen. 

Vlaggen moeten terug

Oppositiepartijen Goois Democratisch Platform (GDP), CDA en PvdA laten het daar niet bij zitten: de vlaggen moeten terug. Het GDP heeft gesproken met erfgoeddeskundigen en stelt dat er andere - en vooral goedkopere - oplossingen zijn. 

"Veel inwoners vinden het daarom belangrijk dat er weer traditioneel gevlagd kan worden"
GDP-fractievoorzitter Jelmer KRuyt

De partijen noemen het een taak van de gemeente om de eigen monumenten te onderhouden ze voldoen aan de eisen van deze tijd. Hoewel de partijen beseffen dat dat bij monumentale panden een uitdaging kan zijn, stellen ze wel dat  er een 'reële balans gezocht te worden tussen het bouwbesluit, arbo gerelateerde zaken en het monumentale karakter van de gebouwen'. Het GDP oppert dat de gemeente kan gaan werken met 'vlaggenisten' of andere experts die ervaring hebben met het werken op hoogte. Dat zou in andere gemeenten ook gebeuren. 

Het GDP, CDA en PvdA vinden dat er verder gekeken moet worden dan de kosten alleen. Als er kosten komen kijken bij het aanpassen van de vlaglocaties zou de gemeente subsidies kunnen aanvragen of bijvoorbeeld meer kunnen samenwerken met telecombedrijven die zendapparatuur in de kerktorens hebben hangen. Het bedrag dat overblijft zou de gemeente uit de eigen spaarpot moeten halen. 

Materieel en immaterieel erfgoed

GDP-fractievoorzitter en Naarder Jelmer Kruyt maakt zich zo druk om de terugkeer van de vlaggen op de monumentale gebouwen, omdat hij vindt het vlaggen er nou eenmaal bijhoort. "Het hijsen van de Nederlandse vlag bij bijzondere gelegenheden zoals Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag is een symbool van nationale eenheid en respect. De historische aanblik zet dat gevoel voor veel inwoners extra kracht bij. Zo komen immaterieel en materieel cultureel erfgoed samen en versterken elkaar. Veel inwoners vinden het daarom belangrijk dat er weer traditioneel gevlagd kan worden", zegt hij.

Of het voorstel van het GDP, CDA en PvdA steun krijgt van de rest van de gemeenteraad, moet blijken tijdens de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering. Als de raad het voorstel aanneemt, geven de partijen burgemeester en wethouders twee jaar de tijd om het vlaggenprobleem op te lossen. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren