ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Bedieningstijden Amsterdamse Poortbrug flink verruimd: "Kortetermijnoplossing" | NH Gooi
  • Thema Politiek
  • Woensdag 24 maart 2021 om 08:30 | bijgewerkt: om 11:25 uur
  • Mark Arents

MUIDEN - Grote kans dat de Amsterdamse Poortbrug aankomende zomer vaker open zal staan. De gemeente Gooise Meren heeft namelijk een flinke verruiming van de bedieningstijden voor ogen: de brug zal per 1 mei 2021 continu bediend worden tussen 9.00 uur en 21.00 uur. "Dat zal de komende twee zomers niet voor grote hinder zorgen", aldus de gemeente tijdens een informatieavond.

Medewerker Gooise Meren bij Amsterdamse Poortbrug
NH Nieuws / Mark Arents

Het plan om de Amsterdamse Poortbrug vaker te openen valt voornamelijk bij inwoners van de Muidense vesting verkeerd. Zij zijn van mening dat het centrum onbereikbaar is als de brug te lang openstaat. "Hoe kunnen hulpdiensten Muiden dan in?", valt vaker te lezen in de chat van de online informatieavond waar de gemeente de plannen doorsprak. De experts die door de gemeente zijn ingehuurd om de nieuwe situatie door te rekenen, denken echter dat echte verkeersproblemen uitblijven. "De gemiddelde vertraging zal twee minuten zijn", aldus een expert.

Alhoewel de plannen nog niet definitief zijn, lijken de grootste beslissingen wel te zijn genomen. De Amsterdamse Poortbrug zal vanwege toenemende recreatievaart uit de nieuwbouwwijk De Krijgsman vaker open moeten. Dat vaarverkeer kan anders niet direct de Vecht op. Continue bediening oppert de gemeente tot nu toe als enige oplossing om in die vraag te kunnen voorzien. Daarbij wordt de brug nog altijd op oproep geopend, maar is vooral de periode waarin dat kan flink verruimd.

Juiste feiten

"Daarbij is het wel belangrijk dat we allemaal dezelfde informatie hebben", aldus wethouder Jorrit Eijbersen aan het begin van de webinar. Volgens de wethouder worden 'Trumpiaanse' feiten op tafel gelegd, terwijl de werkelijke verkeershinder waarschijnlijk zal meevallen. Zo mag de brug per uur maximaal vier keer open en wordt na onderzoek geschat dat er op een mooie vaardag tien boten gebruik zullen maken van de ruimere bedieningstijden.

"Als college kijken we wat er financieel mogelijk is om een alternatieve oplossing te vinden"
jorrit eijbersen - wethouder gooise meren

Volgens de stadsraad Muiden zal de vertraging veel verder oplopen als de brug vaker open en dicht gaat. Afgelopen vrijdag organiseerde zij een proef om te kijken hoe ruimere bedieningstijden in de praktijk uitvallen. "Mijn schoonvader stond 17 minuten stil", reageert iemand bij het zien van de computersimulatie van de expert. "Wij hebben zestig auto’s en vijftig fietsen geteld. De animatie gaat van 27 uit, maar de auto’s stonden tot aan P1", aldus Hans van der Steen van stadsraad Muiden.

Bekijk hieronder een reportage van de proef afgelopen vrijdag:

NH Nieuws

Door de informatieavond heen probeerde de gemeente te benadrukken dat er echt niet veel vaarverkeer gebruik zal maken van de bedieningstijden. "Het zullen er hooguit tien zijn aankomende zomer, maar dan praat je over een mooie Hemelvaartsdag", zei een expert. Als alle huizen in De Krijgsman helemaal zijn opgeleverd, groeit dat aantal naar zestig. "Maar dat is pas over aan aantal jaar.

Langere termijn

Ook wethouder Eijbersen benadrukte daarom de noodzaak van plannen voor de langere termijn. "Als college kijken we wat er financieel mogelijk is om een alternatieve oplossing te vinden." De plannen die er nu liggen voor de korte termijn, wil de gemeente nog doorspreken met alle partijen, om eventuele puntjes op de i te zetten. Daarna worden de plannen door het college van burgemeester en wethouders ingediend bij de provincie, die ook nog goedkeuring moet geven.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren