ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gooise huisartsen verrast door zestigplus-besluit voor AstraZeneca-vaccin | NH Gooi
  • Zaterdag 10 april 2021 om 13:51 | bijgewerkt: om 14:44 uur
  • Daan Visser

De Gooise huisartsen stonden er klaar voor om volgende week te prikken met het AstraZeneca-vaccin, maar mensen onder de zestig krijgen dit vaccin niet meer toegediend, wat voor de Gooise huisartsen als een verrassing kwam. Dat zegt René Batenburg, voorzitter van het Crisisteam Huisartsen Gooi en Omstreken, in het radioprogramma NH Gooi Zaterdag.

vaccins corona
NH Nieuws

De huisartsen zullen wel degelijk aan de gang gaan met het vaccineren van hun aangewezen doelgroep, de zestig- tot vijfenzestig-jarigen. Het was de bedoeling om hier zwaarlijvige mensen en mensen met het syndroom van Down onder de zestig jaar aan toe te voegen. Die groep moet door het besluit van de regering om hen niet met AstraZeneca te prikken nog geduld hebben. Batenburg benadrukt dat het vaccin voor de zestig- tot vijfenzestig-jarigen hoe dan ook veilig is. "We hebben ze opgeroepen om hun vaccin te halen."

Batenburg snapt de twijfel die ontstaan is door verschillende berichtgeving. Hij verwijst hierbij naar de nieuwsverhalen over mensen met zware bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin en de verschillende kansberekeningen die hierop gemaakt werden. "Ik las dat de kans dat gebeten worden door een hond groter is dan de kans op bijwerkingen."

De huisarts benadrukt het een kleine groep mensen zijn die daadwerkelijk zware last van bijwerkingen kunnen krijgen. Omdat de zeer zeldzame bijwerkingen alleen voorkwamen bij mensen onder de zestig, werd onlangs besloten om onder die leeftijd niet meer met het AstraZeneca-vaccin te prikken.

Stand-by-lijst

De huisartsen gaan ook gebruik maken van een soort stand-by-lijst. Hierop staat nog ongevaccineerde risico-patiënten die gebeld kunnen worden als er aan het einde van de dag doses overblijven. Uit een flesje kunnen elf prikken gehaald worden die aan het einde van de dag helemaal weggeprikt moeten worden, anders moeten ze weggegooid worden. Als mensen niet komen opdagen of afzeggen, kunnen mensen op de lijst snel gebeld worden.  Je aanmelden op de lijst is niet mogelijk, huisartsen maken die zelf. 

Luister het hele interview met Rene Batenburg terug via deze link.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 02:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
  • Kick Down | Vandaag om 20:00.
  • Gezelligheid op je woensdag met Juan, Nico en Lotte!
Net gemist?

Scherp de Zeis

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren