ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Huisarts Burggraaff prikt door met AstraZeneca: "Ook goed voor 60-minners" | NH Gooi

Het advies van de Gezondheidsraad om mensen jonger dan 60 jaar niet meer te vaccineren met AstraZeneca, legt huisarts Hans Burggraaff uit Weesp naast zich neer. Volgens hem wegen de voordelen van vaccinatie veel zwaarder dan de eventuele heftige bijwerkingen. Hij vaccineert patiënten onder de 60 die dat willen dan ook nog steeds.

Huisarts Burggraaff prikt gewoon door met AstraZeneca
Huisarts Burggraaff prikt gewoon door met AstraZeneca NH Nieuws / Mark Arents

"Het vaccin is goed, voor zestigplussers en voor zestigminners volgens mij", vertelt huisarts Hans Burggraaff. "Zeker voor zestigminners met een conditie die uitnodigen voor problemen als je corona hebt." De Gezondheidsraad adviseerde vrijdag om die groep niet meer met AstraZeneca te vaccineren, vanwege het risico op bloedstollingsproblemen na inenting.

"Dat vaccin is bedoeld om je te beschermen en die bescherming kan niet zonder kosten", beargumenteert Burggraaf. Nu stoppen zou volgens de huisarts dan ook onverstandig zijn. "Wie weet overlijdt iemand dan aan de gevolgen van corona terwijl hij gevaccineerd had kunnen zijn." 

Twee keer per uur druppelt er een groep van ongeveer vijftien mensen de praktijk van Burggraaf binnen om zich te laten vaccineren. Die groep is voornamelijk 60 plus, maar ook zestigminners laten zich nog steeds met AstraZeneca vaccineren. "Toen ze mij belden dat ze plek hadden, heb ik niet getwijfeld", vertelt de 46-jarige Erwin Bleumink. "Hoe eerder het gedaan is, hoe eerder een ander geholpen kan worden, hoe eerder we verder kunnen."

Huisarts Burggraaff ziet meerdere mensen onder de 60 die dezelfde keuze maken als Bleumink. "Er zijn dus wel mensen die denken: dat vaccin is toch wel goed, want ik ben nogal bang voor corona dus ik denk dat ik er verstandige aan doe om wel een vaccinatie te halen."

Bekijk hieronder een reportage over de keuze van huisarts Burggraaff. Tekst gaat door onder de video.

NH Nieuws

Toch ziet Burggraaff ook een grote groep die afhaakt na de berichtgeving. "Ik kreeg heel sterk het gevoel dat heel veel zestigplussers gingen afhaken." Afgelopen vrijdag kregen ze dan ook meerdere afmeldingen binnen. "Vandaar ook dat ik mijn standpunt naar buiten bracht om duidelijk te maken: dit vaccin is oké."

Burggraaff is niet de enige huisarts die niet achter het advies van de Gezondheidsraad staat. Een actiecomité van verschillende huisartsen bracht een motie van wantrouwen naar de raad.

Huisarts Mai Neijens uit Landsmeer windt er geen doekjes om: de communicatie van de Gezondheidsraad rondom het risico dat gepaard gaat met het AstraZeneca-vaccin schiet wat haar betreft flink tekort. 

Bijwerkingen

Dat het vaccin eventueel bijwerkingen met zich meebrengt ontkent Burggraaf absoluut niet. "Ik heb zelf 41 graden koorts gekregen na de tweede prik, daar ben ik een dag knock-out van geweest." Toch is die eigen ervaring ook geen aanleiding voor terughoudendheid. "We willen naar het terras, de bioscoop, het theater en hoe komen we daar? Dan moeten we allemaal het vaccin nemen. Er zijn natuurlijk mensen die dat niet willen, die krijgen wat mij betreft de ruimte, maar de mensen die twijfelen wil ik duidelijk maken: doe het nou gewoon. We willen allemaal weer normaal leven."

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

NH Gooi Zaterdag

Vandaag om 10:00.

Terugluisteren