ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Volgende burgemeester moet 'warm, daadkrachtig en benaderbaar' zijn | NH Gooi

Volgende burgemeester moet 'warm, daadkrachtig en benaderbaar' zijn

  • Donderdag 08 juli 2021 om 14:46 | bijgewerkt: vrijdag 09 juli 2021 om 11:31 uur
  • Sjoerd Stoop

Hilversum heeft halverwege februari volgend jaar een andere burgemeester: Pieter Broertjes gaat dan na tien jaar burgemeesterschap met pensioen. De zoektocht naar een opvolger gaat de komende weken van start. Hilversum heeft een aardig wensenlijstje als het gaat om haar volgende burgemeester. Het voornaamste: het moet een echt boegbeeld zijn. 

Hilversum luchtfoto
Hilversum luchtfoto|Vranzvanmaaren, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Voor de zoektocht naar de volgende burgemeester heeft Hilversum een zogeheten 'profielschets' opgesteld. Deze schets vat een reeks kenmerken samen waaraan een burgemeester aan moet voldoen. Simpel gezegd: Hilversum zoekt een burgemeester die bij haar past, maar ook regionaal zijn of haar mannetje kan staan: de volgende burgemeester van Hilversum wordt tenslotte ook weer het hoofd van de veiligheidsregio om maar wat te noemen. 

Boegbeeld

De Hilversumse politiek spreekt dan ook van een 'boegbeeld'. Voor Hilversummers, maar zeker ook regionaal. "De burgemeester is toegankelijk en heeft aandacht voor álle inwoners, in elk van de buurten en wijken, van alle leeftijden en in alle lagen van de bevolking", zegt de gemeenteraad.

"De burgemeester moet er zijn voor alle inwoners en oog hebben voor minderheden of ondergeschoven groepen in de samenleving"
Een Hilversummer

Volgens de politiek moet de nieuwe burgemeester ook een 'frisse wind' zijn. Wel moet de nieuwe burgemeester genoeg bestuurservaring hebben, al zegt Hilversum dat dat niet per se hoeft te zijn doordat hij of zij nu ergens anders wethouder of burgemeester is. Pieter Broertjes was voor zijn benoeming tot burgemeester van Hilversum tenslotte hoofdredacteur van een krant. 

Wat Hilversummers willen

Voor het maken van deze schets hebben ook Hilversummers aangegeven wat zij belangrijk vinden. Als het gaat om de persoonlijkheid moet de nieuwe burgemeester volgens Hilversummers vooral 'sociaal en warm' zijn, maar ook daadkrachtig, slagvaardig, empathisch eerlijk en integer. Ook wordt genoemd dat de nieuwe burgemeester benaderbaar en betrokken moet zijn. "De burgemeester moet er zijn voor alle inwoners en oog hebben voor minderheden of ondergeschoven groepen in de samenleving", zegt een Hilversummer. 

Tekst gaat door onder de foto.

Burgemeester Pieter Broertjes
Pieter Broertjes is nu nog de burgemeester van Hilversum, maar gaat volgend jaar met pensioen|Gemeente Hilversum

Als het gaat om wat de burgemeester moet kunnen wordt veel 'verbinden' genoemd, maar ook luisteren, inleven en empathie tonen, optreden en handhaven, leiden en communiceren. "Je moet wel keuzes durven maken en niet eindeloos polderen", zegt een andere Hilversummer.

Hoe nu verder

Nu Hilversum weet wat voor een burgemeester het zoekt, kan de zoektocht ook daadwerkelijk gaan beginnen. Na een eerste selectie vinden in de tweede helft van november gesprekken plaats met de Hilversumse vertrouwenscommissie. Die commissie wordt gevormd door de fractievoorzitters van de partijen in de gemeenteraad. De namen van de kandidaten en de gesprekken zijn strikt geheim. 

Uiteindelijk blijven er twee kandidaten over. Die worden - ook in het geheim - voorgedragen aan de gemeenteraad van Hilversum. De raad kiest er één: de nieuwe burgemeester van Hilversum. Na de voordracht door de gemeenteraad, wordt de nieuwe burgemeester van Hilversum benoemd door de koning. Als alles volgens plan verloopt worde de nieuwe burgemeester vervolgens op 16 februari volgend jaar geïnstalleerd en beëdigd.