ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversum gaat het huisjesmelkers nog moeilijker maken | NH Gooi
  • Regio Huizen
  • Thema Politiek
  • Dinsdag 31 augustus 2021 om 10:26 | bijgewerkt: om 11:23 uur
  • Sjoerd Stoop

Hilversum gaat het nog moeilijker maken voor huisjesmelkers om voet aan de grond te krijgen. Het wordt een stuk lastiger om huizen door meerdere huurders te laten bewonen en de gemeente gaat er bovenal scherper op controleren. De regels gaan gelden voor de hele gemeente. 

Hilversum straat
Foto ter illustratie. Flickr.com / Johan Bakker

Hilversum scherpt de regels aan omdat het steeds meer klachten krijgt van overlast doordat meerdere huishoudens een huis bewonen. Het gaat om onder meer geluidsoverlast, maar ook het dumpen van afval. De klachten komen vooral uit Hilversum-Oost en de Bloemenbuurt. 

Hilversum heeft nu bepaald dat alle gebouwen met een woonbestemming niet meer door meerdere huishoudens mogen bewoond worden. Dat kan alleen nog onder bepaalde voorwaarden.

Om een huis aan meerdere huishoudens te verhuren, hebben verhuurders een omgevingsvergunning nodig. Deze wordt alleen verleend als er wordt voldaan aan eisen als onder meer de minimale afmeting van een woonruimte en de aanwezigheid van een buitenruimte. Daarnaast gaat de gemeente per keer toetsen of die zogenoemde 'meervoudige bewoning' niet te veel voorkomt in een bepaalde buurt.  

Studenten en kamers

De regels betekenen ook niet dat goedwillende studenten nergens meer een kamer kunnen huren in Hilversum, want ook dat kan gewoon als er aan de regels wordt voldaan. Toch blijft de gemeente er scherp op, omdat ook deze vorm vaak voor overlast zorgt in buurten. 

Voor kamerbewoning geldt straks de regel dat een gebouw niet meer dan vijf 'onzelfstandige woonruimtes' mag hebben. Ook moet de afstand tussen de verschillende gebouwen met studentenkamers groter worden. 

Andere maatregelen

Hilversum neemt de laatste tijd steeds meer maatregelen om de lokale woningmarkt op orde te houden. Zo werd afgelopen jaar onder meer ook al een zelfbewoningsplicht doorgevoerd, om te voorkomen dat huizen worden opgekocht door huisjesmelkers en beleggers op de woningmarkt. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren