ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Natuurlijk Noord-Holland: de Gooise heide bloeit | NH Gooi
  • Thema Kunst
  • Zaterdag 02 oktober 2021 om 17:03 | bijgewerkt: om 17:59 uur
  • Martine Bakker
NH Nieuws

Het is alsof je in een schilderij van Anton Mauve staat: paarse heide, een boompje hier, een boompje daar, heel veel blauwe lucht met wolken en als klap op de vuurpijl een kudde schapen. Het is een beeld uit vervlogen tijden, maar ook van nu. Rozenn Le Buhan is voor het Goois Natuurreservaat dagelijks te vinden op de Gooise heide met haar honden en haar schapen. Samen houden ze de heide mooi en gezond.

Natuurlijk NH  afl.45 Gooise heide
Drentse heideschapen houden de Gooise Heide mooi NH Nieuws/Stephan Roest

Het fluitje van de herder schalt over de heide en hond Muts gehoorzaamt meteen. Ze schiet weg om met een omtrekkende beweging de achtergebleven schapen weer bij de kudde te voegen. "That will do", zegt de herder als de klus is geklaard. "Het is goed zo."

"Muts is een beetje een aparte", legt Rozenn uit. "Ze loopt altijd een hele wijde lus om de kudde heen als het ook een stuk korter kan. Blijkbaar rent ze graag." Uit haar rugzak haalt Rozenn een fles water om de honden te drinken te geven. "Het is een warme dag en de honden rennen kilometers heen en weer, dus wat extra drinken kan geen kwaad."

Overwoekeren

De heide bloeit uitbundig. Het paars reikt tot aan de horizon, die begrensd is met een rij bomen. Het heeft er wel eens slechter voor gestaan. Jarenlang dreigde gras de heide te overwoekeren, maar nu gaat het beter, mede dankzij de schapen.

"Het gras wordt er door de schapen tussenuit gegeten net als jonge boompjes als berken en dennen. Zo blijft het landschap mooi open. Een enkele keer haalt het Goois Natuurreservaat met machines ook een stuk van de toplaag van de bodem weg zodat heide zich kan verjongen." Oude struikheide verzwakt en verdwijnt na verloop van tijd. "Snoeien doet bloeien", luidt het gezegde. En dat geldt ook voor heide.

Woningbouw

Dat de heide in het Gooi eruit ziet als een natuurgebied dat zich over vele kilometers uitstrekt, is eigenlijk een wonder. Al in het begin van de 20e eeuw beseften liefhebbers dat de Gooise natuur beschermd moest worden tegen oprukkende woningbouw, vooral vanuit Amsterdam. Er is toen afgesproken dat de heide heide zou blijven en dat bebouwing in de Gooise dorpen een maximale hoogte mocht hebben.

Dat is tot op de dag van vandaag vrijwel gelukt. Daarom kan je in het Gooi na een paar minuten fietsen al de schoonheid ervaren van natuur zonder al te veel menselijke activiteit. Kies bij voorkeur een doordeweekse dag met regen en wind. Op zonnige dagen in het weekeinde geniet je van de Gooise natuur temidden van heel veel anderen. Maar dat heeft ook zo zijn charme.

Bekijk alle verhalen en afleveringen op onze themapagina Natuurlijk Noord-Holland.

Opmerkingen, tips of vragen? Stuur verslaggever Stephan Roest een berichtje via natuurlijknoordholland@nhmedia.nl

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Kick Down | Vandaag om 20:00.
  • Gezelligheid op je woensdag met Juan, Nico en Lotte!
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 22:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

Scherp de Zeis

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren