Gooise scholen gaan de komende jaren nog meer kampen met tekorten aan leraren. Naast het al bestaande lerarentekort lopen de tekorten de komende vier jaar nog eens op met zeker dertig fulltime banen. Meer dan het landelijk gemiddelde en bovenal nog eens meer dan de andere Noord-Hollandse regio's. Alleen voor Amsterdam lopen de tekorten nog harder op.
Dat het lerarentekort de komende jaren verder toeneemt, komt onder meer omdat er meer leraren vertrekken dan dat er voor terugkomen. Gooise scholen hebben per jaar ongeveer voor 78 fulltime banen aan vertrekkende leraren. Het gaat om uitstroom - de regio heeft bijvoorbeeld relatief veel oudere leerkrachten die er mee stoppen - maar ook om leerkrachten die vertrekken vanwege een andere baan of minder gaan werken.
Het leeuwendeel van de vertrekkende leerkrachten wordt volgens de prognoses de komende jaren vervangen, al kunnen er de komende jaren elk jaar drie tot zes fulltime banen niet vervuld worden. Daar komt nog eens bovenop dat de totale werkgelegenheid toeneemt, doordat er meer banen komen die ook moeten worden vervuld.
Al met al zorgt dat er voor dat het lerarentekort op Gooise scholen oploopt tot een tekort van dertig fulltime leerkrachten over vier jaar.
Maatregelen
Lokaal wordt er steeds meer geroepen om maatregelen. Zo zet de D66-fractie van Gooise Meren het probleem deze week op de agenda van de gemeenteraad. De democraten roepen de gemeente op om samen met scholen aan de slag te gaan met het lerarentekort en te onderzoeken welke maatregelen er genomen kunnen worden.
Wat D66 betreft zou de gemeente Gooise Meren er goed aan doen om te komen met onder meer aantrekkelijke woonregelingen, vervoersregelingen en studieregelingen voor leerkrachten die werken op scholen in Gooise Meren. De partij wijst er op dat gemeenten als Amsterdam en Almere aan de hand van vergelijkbare noodplannen al leerkrachten aan zich hebben weten te binden. Dat zorgt daar deels voor een oplossing van het lerarentekort, maar kan er volgens de partij ook toe leiden dat het lerarentekort in 't Gooi de komende jaren juist nóg verder toeneemt.
Geld
Zulke plannen om het lerarentekort aan te pakken kunnen wat D66 betreft deels betaald worden met de NPO-gelden, het geld dat gemeenten en scholen van het Rijk krijgen om de leerachterstanden ontstaan door de coronacrisis aan te pakken. Voor Gooise Meren gaat het om een bedrag van ongeveer 1,25 miljoen euro.
Het voorstel van D66 wordt deze week besproken door de gemeenteraad.