ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hart voor Hilversum grootste partij, in coalitie verliest alleen GroenLinks zetels | NH Gooi

Hart voor Hilversum grootste partij, in coalitie verliest alleen GroenLinks zetels

  • Donderdag 17 maart 2022 om 00:52 | bijgewerkt: om 01:17 uur
  • Daan Visser

Volgens de voorlopige verkiezingsuitslag van Hilversum verliezen de coalitiepartijen geen zetels, op GroenLinks na. Hart voor Hilversum blijft de grootste partij, met vlak erachter D66 als nummer twee. 

Raadhuis Hilversum als stembureau
Het raadhuis is een van de stembureaus die op maandag en dinsdag al open is|NH Nieuws / Sjoerd Hilarius

Hart voor Hilversum van lijsttrekker Karin Walters heeft op dit moment 18,4 procent van de stemmen binnengeharkt. Daarmee is de partij met acht zetels de grootste. D66 van lijsttrekker en wethouder Annette Wolthers zit daar dicht bij met 17,5 procent van de stemmen. 

Verder ziet het ernaar uit dat coalitiepartij VVD van lijsttrekkers en wethouder Arno Scheepers geen zetels verliest. GroenLinks van Marleen Remmers doet dat wel en gaat van vijf naar vier zetels. 

Oppositiepartijen

De oppositiepartij CDA van lijsttrekker Gerben van Voorden blijft met vier zetels in de raad. Ook de SP en de PvdA blijven in de raad met hetzelfde aantal zetels, allebei twee.

De kleine partij Democraten Hilversum van voormalig D66-raadslid Edwin Göbbels gaat van één naar twee zetels. Verder ziet het ernaar uit dat Belang van Nederland van lijsttrekker Frederique Durlacher één zetel heeft weten te veroveren. Deze partij is landelijk bekend van Tweede Kamerlid Wybren van Haga. 

 De ChristenUnie heeft van haar twee zetels er eentje moeten inleveren. Verder lijkt het erop dat Leefbaar Hilversum van Mirjam Kooloos haar enige zetel moet inleveren en uit de raad zal verdwijnen. Ook Hilversums Lokaal Belang van Henk Blok heeft geen zetel weten te bemachtigen.

Waar de opkomst vorige gemeenteraadsverkiezingen 55,8 procent was, is die dit jaar 50,7 procent. Daarmee volgt Hilversum zowel de Gooise als landelijke trend van een lagere opkomst.