ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Inbrekers slaan veel minder vaak toe dan voor corona, 't Gooi juist vaker het doelwit | NH Gooi
  • Thema Hulpdiensten
  • Vrijdag 22 april 2022 om 14:02 | bijgewerkt: om 14:06 uur
  • Lisa Arnold

Er wordt flink minder ingebroken dan voor de coronacrisis. Dat blijkt uit recente cijfers van de politie. Vergeleken met twee jaar geleden lag het aantal inbraken afgelopen herfst en winter meer dan veertig project lager. Wel lijkt het 'dieptepunt' achter de rug: vergeleken met vorig jaar nam het aantal inbraken juist weer wat toe.

Overval op woning in Amstelveen: politie zoekt verdachte
Inter Visual Studio

Het afgelopen half jaar werd er door de hele provincie ongeveer 2.400 keer ingebroken, veel minder dan twee jaar geleden voor de coronacrisis. Toen stond de teller op meer dan 4.300 woninginbraken. 

De daling van inbraken de afgelopen twee jaar was mogelijk te verklaren door de coronacrisis en de genomen maatregelen en lockdowns, waardoor we vaker thuis waren. Nu we weer meer buitenshuis mogen werken, is het aannemelijk dat het aantal woninginbraken daardoor ook weer wat toegenomen is. Dat blijkt ook uit de cijfers.

Bekijk hoe vaak er werd ingebroken in jouw gemeente. Tekst gaat verder onder het kaartje.

't Gooi steeds meer hotspot

Toch is het niet overal hosanna. Waar voor veel Noord-Hollandse gemeenten de cijfers er redelijk goed uitzien, is dat in 't Gooi wel anders. Daar wordt verreweg nog het vaakst ingebroken, cijfers die nog altijd toenemen. 

Grote uitschieters zijn de gemeenten Gooise Meren en Laren, waar per 10.000 inwoners 19,5 en 18,2 keer werd ingebroken. Het vaakst van het hele land. In de gemeente Wijdemeren nam het aantal inbraken ook fors toe: het aantal verdriedubbelde bijna. 

Forse toename Velsen

Ook Velsen zag het aantal inbraken fors toenemen, van de hele provincie zelfs het hardst. Het aantal inbraken steeg met liefst 181 procent. 

Toch lijkt de buurtpreventievereniging er niet echt van te schrikken. Volgens een van de leden klinkt dat percentage veel heftiger dan het daadwerkelijk is: "Ik denk dat het vooral komt doordat er vorig jaar niets gebeurde. Ik schrik hier dan ook totaal niet van."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren