Het aantal klanten bij voedselbanken in de provincie stijgt door de inflatie, duurdere gasprijzen en niet stijgende lonen. In t'Gooi is er echter sprake van 'een lichte stijging' in de groei van aanmeldingen. Waar dat aan ligt? "De gemeente heeft de laatste jaren vooral preventief ingezet, zodat ze snel bij de mensen zijn die hulp nodig hebben. Dat heeft het effect dat mensen vaak niet echt in de ellende komen en bij de voedselbank hoeven aan te kloppen", vertelt voorzitter van de voedselbank Naarden-Bussum Paul Konings op NH Radio.

Steeds meer mensen in de provincie kampen met financiële problemen en kloppen aan bij de voedselbank. Volgens Paul Konings, voorzitter van de Voedselbank in Naarden-Bussum, is dat niet gek want 'de kloof tussen arm en rijk groeit nog steeds hard'. Bij hun eigen voedselbank kaart hij aan, is het op dit moment rustig, maar vragen ze zich af of dit slechts stilte voor de storm is.
"Bij ons nemen de klanten ook toe. Het is wel zo dat wij in tweeënhalf jaar ongeveer gehalveerd zijn qua aantal klanten, dus het dieptepunt hebben we gehad. We zien dat we weer licht aan het groeien zijn en dat is natuurlijk wel waar je je zorgen over maakt", benadrukt Konings. "Zeker als je kijkt wat er in de samenleving allemaal gaande is."
Tekst gaat verder.
Zorgen
Op dit moment voorziet de voedselbank in Naarden-Bussum 47 huishoudens. In totaal zijn dat 90 personen, waarvan 27 kinderen. Maar het is volgens Konings realistisch dat dit aantal zal stijgen. "De inflatie en energiekosten nemen toe en lonen stijgen niet. Dat betekent dat veel mensen een krappere beurs hebben en de kans groter is dat mensen door het ijs gaan zakken."
"Enerzijds ben je blij dat er minder mensen zijn, maar anderzijds maak je je toch zorgen om wat er allemaal gaande is"
Niet alleen zijn er zorgen over de toekomst, ook liggen er cijfers uit de coronaperiode op tafel, die het aantal nieuwe klanten bij voedselbanken kunnen beïnvloeden, vertelt Konings. "Landelijk gezien hebben we dit jaar 29 procent minder voedsel binnengekregen. De vraag is dan; hoe vul je dat gat?"
Ook zijn er door corona distributieketens verstoord geraakt. "Dat is op dit moment nog steeds zo. Met alle partijen waarmee je samenwerkt, probeer je te activeren dat er voldoende voedsel binnenkomt. Gelukkig zie je dat de samenleving ook heel erg betrokken is."
Dubbel gevoel
Konings laat op NH Radio weten dat de voedselbank vorig jaar 'andere manieren van hulp ervaarde', solidariteit. "Hierdoor konden we mensen een pakket aanbieden. Maar hoe groot is die rek? Dat weet je ook niet, je doet natuurlijk wel een beroep op elkaar."
En wat betreft de lichte stijging van aanmeldingen binnen hun eigen voedselbank in 't Gooi, heerst een dubbel gevoel. "Enerzijds ben je blij dat er minder mensen zijn, maar anderzijds maak je je toch zorgen om wat er allemaal gaande is", vertelt hij. "Ik denk dat het beleid van de gemeente een goed voorbeeld is voor andere regio's in de provincie. Er is sprake van armoede en aanpak is gewoon echt nodig."
Lees ook
-
Gooise voedselbank vreest flinke toename aantal klanten: "Meld je als je hulp nodig hebt"
Dinsdag 09 november 2021 om 13:28
Download de app
🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.