ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Regionale arbeidsmarkt heeft vooral tekort aan ict'ers: weinig personeel, veel vacatures | NH Gooi
  • Maandag 23 mei om 16:11 | bijgewerkt: om 16:28 uur
  • Redactie 't Gooi

Gooise bedrijven hebben een flink tekort aan ict'ers. Dat blijkt uit recente cijfers van uitkeringsinstantie UWV. De krapte op de arbeidsmarkt is vooral in die beroepsgroep het meest te merken: er is weinig personeel beschikbaar, maar er staan wel veel vacatures open. Het is voor bedrijven dan ook vechten voor de juiste kandidaten.

UWV
UWV

Als het gaat om de werkgelegenheid is de ict-sector in 't Gooi goed vertegenwoordigd. Er werkten twee jaar geleden al 13.300 mensen in de branche.

Veel vacatures

Maar er zijn meer banen, die maar moeizaam ingevuld worden. Eind vorig jaar bijvoorbeeld waren er iets meer dan 400 vacatures. Er wordt onder meer gezocht naar helpdeskmedewerkers, maar ook naar software-ontwikkelaars, analisten en adviseurs. De digitalisering zorgt er volgens het UWV voor dat er nóg meer banen komen die nog moeilijker ingevuld gaan worden. "Meer dan de helft van de werkgevers in de ict-sector verwacht dat het vervullen van vacatures dit jaar moeilijker wordt", aldus de uitkeringsinstantie. 

Het gebrek aan voldoende ict-personeel zorgt er zelfs voor dat ongeveer een vijfde van de werkgevers al over de landsgrenzen moet zoeken naar geschikte kandidaten. De helft werkt zelf hard om kandidaten klaar te stomen voor het vak. Dat heeft allebei te maken met het feit dat personeel niet alleen zeldzaam is, maar goed personeel nog zeldzamer. "De specialistische aard van het werk maakt vacatures moeilijk vervulbaar", zo klinkt het. 

Personeel klaarstomen 

Om alle gaten te vullen wordt er momenteel hard gewerkt om werkzoekenden te werven en deze om te scholen voor het ict-vak.

Daarnaast richten veel bedrijven de blik op statushouders, die vaak wel een goede opleiding hebben en voldoende kennis van het ict-vak of dat snel oppikken. Sinds begin dit jaar zijn al vijftien ex-asielzoekers aangemeld voor een opleiding of omscholing. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

ONAIRWIN

Afgelopen dinsdag om 19:00.

Terugluisteren