Pak gevaarlijke situaties voor fietsers en auto’s aan, zorg voor beduidend meer parkeervoorzieningen en plaats betere verlichting. Zo gaat het wensenlijstje van de inwoners van de wijk Stad en Lande in Huizen nog wel even verder. Grote vraag is alleen of Huizen de grote opknapbeurt van deze buurt kan bekostigen, nu blijkt dat de gemeente 10 miljoen euro tekort komt om alles te realiseren.
De ambities van de gemeente en de inwoners om Stad en Lande een goede facelift te geven zijn groot. Deze zijn zo groot dat de budgetpagina al lang is opgehouden, terwijl het verlanglijstje nog even doorgaat. Om de wijk te verlevendigen, zo als de wens is, is iets meer dan 20 miljoen euro nodig. Huizen heeft net boven de 10 miljoen euro voor dit project op de plank liggen, maar komt dan nog bijna de helft - om precies te zijn 9.942.534 euro - tekort.
Riool op de schop
Het vervangen van het riool in dit deel van de gemeente staat al jaren in de planning. Als de straat dan toch open moet, is dat - net zoals in veel andere gemeenten - een mooie aanleiding om andere problemen aan te pakken. Denk daarbij aan het beter of anders inrichten van wegen en de aanleg van meer groen. In 2019 is al afgestapt van het idee om deze wijk aardgasvrij te maken mede doordat er zorgen waren in de buurt.
Voor een deel zijn dit politieke ambities. Het willen verduurzamen en vergroenen om daarmee onder meer het hoofd te bieden tegen hittestress en te zorgen voor meer biodiversiteit kunnen rekenen op de steun van de gemeenteraad. Daarnaast heeft Huizen eind 2021 via een enquête gepolst welke problemen de buurtbewoners zelf ervaren en wat zij graag verbeterd zien worden in hun wijk.
Meer dan 500 wijkbewoners reageerden en vulden de vragenlijst in. Uit de uitslagen, die de gemeente in maart heeft gepresenteerd aan de bewoners van Stad en Lande, komen vooral veel verkeers- en parkeerproblemen naar boven. Van hardrijders door de wijk en het gebrek aan parkeerplaatsen in delen van de buurt tot aan verzoeken voor het plaatsen van flitspalen en meer handhaving.
Subsidies
Maar wat te doen met al die wensen als je net iets meer dan de helft van het budget hebt? Huizen kan proberen subsidies te krijgen voor de verlevendiging van de wijk. Of zoals de gemeente het project zelf noemt: 'het intgerale herinrichtingsplan om Stad en Lande toekomtsbestendig in te richten'. Maar nu is al duidelijk dat deze extra gelden, waarvan verkrijgen geen zekerheid is, niet voldoende zullen zijn.
Het is vooral terug naar de tekentafel gaan. Dat betekent het maken van verschillende scenario's met daarbij steeds de financiële plaatjes. Dan liggen er straks keuzes op tafel waarbij de kostenpost - voor zover de kosten van grondstoffen en diensten niet nog verder stijgen - duidelijk zullen zijn. Eind 2022 moeten deze verschillende opties klaar zijn voor de gemeenteraad.