ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Meer dan helft Gooise buschauffeurs legt werk neer: "Heb amper tijd om te plassen" | NH Gooi
  • Dinsdag 28 juni om 15:52 | bijgewerkt: om 15:53 uur
  • Mark Arents & Daan Visser

Druk op hun mobiel kijkende reizigers en een voor de helft uitgewist vertrektijdenbord:  ruim de helft van de Gooise buschauffeurs staakte vandaag, omdat ze niet tevreden zijn met de cao-afspraken die op tafel liggen. "Je bent constant achter je tijd aan het aanrijden, dat gaat een keer fout", aldus buschauffeur Mike. 

NH Nieuws

"Ik hoop dat mijn bus nog gaat. Ik moet de 320 hebben, maar die is aan het vervallen", laat één van de wachtende reizigers weten. "Ik zou de bus van 7.47 uur hebben, maar nu moet ik op die van 8.20 uur wachten", zegt een andere reiziger. 

Lutz Kressin, van FNV Streekvervoer, is de drijvende kracht achter deze staking van de buschauffeurs. "We zijn het niet eens met het resultaat van de laatste cao-onderhandelingen. Er waren absoluut geen afspraken om de hoge werkdruk te verminderen en het loon dat geboden is slaat nergens op", legt de vakbondsman uit. 

Werkdruk

Buschauffeurs Mike en Erwin herkennen zich in deze problemen. Zij merken dat de werkdruk steeds meer toeneemt in hun vak, met mogelijk gevaarlijke gevolgen. "Je bent constant achter je tijd aan het aanrijden, dat is erg belastend. Op een gegeven moment gaat het een keer fout", zegt Mike. "De roosters worden steeds strakker en je hebt amper tijd om te plassen of pauze te houden", voegt Erwin toe.

"Het is ook in het belang van de reiziger dat we veilig rondrijden"
Mike - buschauffeur

Volgens Mike is de staking ook belangrijk voor de gedupeerde passagiers. "Het is ook in hun belang dat we ze veilig rondrijden en niet zo snel mogelijk, want dat is een risico."

Ook hopen de buschauffeurs dat een hoger loon gerealiseerd kan worden. Dit omdat ook zij de stijgende prijzen van onder meer gas, benzine en levensmiddelen merken. "Ons loon moet meestijgen", zo stellen de stakers.

Begrip

Iets minder dan de helft van de buschauffeurs heeft om verschillende redenen besloten toch te werken. Eén van de niet-stakende chauffeurs laat weten dat het voornamelijk een persoonlijke keuze is. "Tuurlijk ben ik voor een betere cao, maar staken is volgens mij niet de manier om dat te doen."

Wel merkt de anonieme buschauffeur dat reizigers begrip hebben voor de actie. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • All Inclusive | Vandaag om 19:00.
  • Ton Ensink is je gastheer in het muzikale en informatieve All Inclusive hotel.
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 21:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

Jazznotes

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren