ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Sanering grond Hilversumse atletiekbaan begonnen: 'tegenvaller qua timing' | NH Gooi
  • Thema Het weer
  • Donderdag 14 juli 2022 om 12:50 | bijgewerkt: om 13:53 uur
  • Daan Visser

De sanering van de grond van de atletiekbaan van de Gooise Atletiek Club is begonnen. Daardoor heeft de renovatie van de banen wel vertraging opgelopen en moeten de leden van de club nog even langer op andere plekken sporten. Uit eerder bodemonderzoek bleek dat de grond op het terrein van de GAC flink verontreinigd is. 1 november moet de baan weer beschikbaar zijn. 

Sanering en renovatie GAC-banen begonnen
Sanering en renovatie GAC-banen begonnen Gooise Atletiek Club

In februari stemde de gemeenteraad in met de renovatie van de atletiekbaan. In het kader van klimaatverandering en watermanagement werd er ook gekeken naar nieuwe manieren om regenwater op te vangen. Hier hoorde ook een bodemonderzoek bij. De grond bleek hieruit nodig aan sanering toe te zijn. "Dit zijn van dit dingen die kunnen gebeuren. Hier kan niemand wat aan doen", vertelt bestuurslid Peter van der Schoot.

Sintelbaan

De oorzaak van de verontreiniging is de sintelbaan die er in het verleden heeft gelegen. Sintels zijn namelijk verbrandingsresten van steenkool, wat over is gebleven bij de productie van staal in hoogovens. Deze sintels zijn lang gebruikt om banen voor de atletiek mee aan te leggen, zogenoemde sintelbanen. Dit materiaal heeft uiteindelijk de grond verontreinigd. 

Het grondwater is daarentegen niet verontreinigd geraakt. Voor de volksgezondheid is er geen acuut gevaar, maar medewerkers van de aannemer moeten wel beschermende kleding aan tijdens hun werkzaamheden. 

Renovatie

De sanering is onderdeel geworden van een grootschalige renovatie bij de GAC. Zo gaat het aantal banen van zes naar acht en worden er meerdere moderne snufjes rond de banen geïnstalleerd. 

De totale kosten van de sanering worden geschat op 300.000 tot 350.000 euro. De nodige sanering zorgt wel voor een vertraging van de gehele renovatie. "Qua timing is het dus wel een tegenvaller", reageert het bestuurslid.

Als alles meezit kunnen de leden van de atletiekclub 1 november weer sporten op hun banen. Erg rouwig over de opgelopen achterstand is Van Der Schoot niet. "Als alles klaar is hebben we de mooiste baan van Nederland." 

De renovatie is live te zien via deze livestream.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Goot op de radio

Vandaag om 18:00.

Terugluisteren