ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Straks wonen naast Talpa? Eigenaar kantorencomplex wil woningen realiseren | NH Gooi
  • Thema Politiek
  • Donderdag 18 augustus 2022 om 07:00
  • Ingmar Meijer

Letterlijk de buurman worden van Talpa Network. Over een paar jaar moeten er echt appartementen zijn gerealiseerd op het terrein aan de Hilversumse Schuttersweg - Bergweg. Hier kunnen wonen is de nadrukkelijke wens van de eigenaar en ook de gemeente staat positief tegenover het idee, alleen hebben de twee wel een compleet ander idee van het tempo van dit traject.

Schuttersweg in Hilversum, oude pand NCRV, huidig onderkomen Talpa aan de Bergweg
NH Nieuws / Daan Visser

Het kantorencomplex is heel bekend in Hilversum. Jarenlang is dit de thuishaven geweest van de NCRV. Sonos heeft hier ook enige jaren gezeten. Inmiddels is de Bergweg 70 het hoofdkantoor van Talpa Network, waar bijvoorbeeld SBS6 nieuwsuitzendingen verzorgt. De verhuizing vond plaats in oktober 2020.

De komst van Talpa van Amsterdam naar Hilversum betekende eveneens aanpassingen op het terrein. De ondergrondse parkeergarage voor 120 auto’s op dit terrein is daar een voorbeeld van. Dat de eigenaar tevens een woonwens heeft door onder meer een nieuw pand te realiseren met daarin ruimte voor maximaal 10 appartementen is nieuw.

Geheimhouding

Al blijkt deze wens er al jaren te zijn, want hierover gingen de gesprekken in 2018 al. Dat komt nadrukkelijk naar voren in brieven van de eigenaar waar jarenlang geheimhouding op was gelegd door de politiek. Sinds afgelopen juni is die status er vanaf.

Nu is te lezen dat het de bedoeling is om aan de oostzijde van het terrein een nieuw gebouw te realiseren; een appartementencomplex om precies te zijn. Tevens is het plan om wonen mogelijk te maken in de huidige kantoorgebouwen, zo blijkt de uitgangspuntennotitie van december 2020.

Twee lagen, één kap

Als er inderdaad een nieuw pand verrijst op het complex dan moet dat wel aan de nodige voorwaarden voldoen. Zo moet het gebouw volgens de spelregels uit het Bestemmingsplan Noordwestelijk Villagebied bestaan uit twee lagen met een kapverdieping. Tevens moet de bouwer rekening houden met de monumentale waarden van de omgeving, zoals het park Peerlkamplaan.

"Wij hebben de eigenaar erop gewezen dat er op dit moment geen urgentie is om het bestemmingsplan te wijzigen"
college van burgemeester en wethouders van hilversum

Als er ook mensen kunnen wonen op dit terrein dan betekent dat voor de eigenaar een betere risicospreiding. Voorheen waren meerdere bedrijven gevestigd op het kantorencomplex. Nu is Talpa de enige huurder. Het mediabedrijf heeft een huurcontract getekend voor tien jaar en huurt een heel groot deel van het complex: 16.000 vierkante meter.

Groot risico

Door één grote huurder te hebben met nog een achtjarig contract neemt de eigenaar naar eigen zeggen een groot risico. Door ook een andere functie toe te staan, neemt de kans op leegstand af. Om die verandering van fucntie mogelijk maken is een wijziging nodig van het bestemmingsplan, want nu zit er alleen nog de bestemming kantoor op. Wonen is dus niet toegestaan.

Hoewel het vorige en het huidige college van burgemeester en wethouders in de brieven aangeven de wonen-werkenmix een positieve ontwikkeling te vinden, heeft de gemeente geen enkele haast het proces in gang te zetten. “Wij hebben de eigenaar erop gewezen dat er op dit moment geen urgentie of noodzaak bestaat om over te gaan tot een bestemmingsplanwijziging”, aldus het college. 

Tekst gaat verder onder het kader

Veel verzet vanuit buurt tegen komst Talpa

De komst van Talpa naar Hilversum is niet zonder slag of stoot verlopen. Vooral de bewoners van de Boombergbuurt, waar het mediabedrijf zich gevestigd heeft, hadden veel problemen. Volgens de omwonenden staat het Bestemmingsplan Noordwestelijk Villagebied wel kantoren toe, maar geen studio's die 24/7 voor bedrijvigheid zorgen. Daarnaast waren er zorgen en bezwaren over de verkeersveiligheid in de wijk en de verstening van het complex door onder meer 120 parkeerplaatsen onder de grond te realiseren. Talpa, de eigenaar en een delegatie van de buurt gingen een bemiddelingstraject in om te kijken of de plooien glad te strijken waren. Maar dit was al snel een doodlopend traject waarin ieder weer snel in zijn eigen loopgraaf stond. 

Later kwamen er ook stevige raadsvragen over de komst van het mediabedrijf en de daarmee gepaard gaande veranderingen. Volgens Democraten Hilversum zou het college zich bijvoorbeeld niet aan de Monumentenwet houden. Een aanname die volgens B&W helemaal niet klopte. De Historische kring Albertus Perk mengde zich ook nog in de strijd door onder meer het verstrekken van twee tegenstrijdige vergunningen aan te kaarten. 

Dat is tegen het zere been van de eigenaar. In zijn verzoek van februari 2022 om het bestemmingsplan te wijzigen wijst hij er op dat hij al anderhalf tot twee jaar in de wachtkamer heeft gezeten. Juist omdat er zoveel weerstand was (zie kader), is het gemeentelijke advies ‘om gas terug te nemen’ opgevolgd. Nu die termijn verstreken is, is het tijd om door te pakken, maar dat lijkt vooralsnog niet te gebeuren. Daarmee houdt de gemeente zich niet aan haar woord, meent de eigenaar. 

In strijd met

“Wij hebben vernomen dat de bestemmingsplanwijziging niet verder wordt uitgewerkt, omdat de nieuwe functie niet binnen korte termijn uitvoerbaar zou zijn. Dit bericht is niet alleen teleurstellend, maar ook in strijd met de gemaakte afspraken”, zo is te lezen in de brief van februari.

Meteen kwam toen het verzoek aan de gemeente om met elkaar om de tafel te gaan zitten. Gezien de meest recente reactie van het college is hun standpunt niet gewijzigd en laat de bestemmingsplanwijziging, waar de gemeenteraad altijd nog mee akkoord moet gaan, nog op zich wachten. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Kick Down | Vandaag om 20:00.
  • Gezelligheid op je woensdag met Juan, Nico en Lotte!
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 22:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

Scherp de Zeis

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren