Met dit warme weer, wil je toch maar één ding? Lekker voor pampus liggen. En waar kan dat beter dan op Forteiland Pampus? Toch heeft de uitdrukking niet met het eiland te maken, vertelt gids Nico Kan.
Pampus was een ondiepe vaargeul in de Zuiderzee, voor de kust van Muiden en Amsterdam. "In de 17e en 18e eeuw konden VOC-schepen er niet meer door. Eerst werd de vracht overgeladen op kleinere schepen. Later bedacht een Amsterdammer een uitvinding: scheepskamelen. Daarmee tilden ze het schip omhoog, waardoor het op eigen zeil naar Amsterdam kon. Eén voor één werden de schepen gelift. Alle schepen daarachter lagen te wachten totdat zij aan de beurt waren. Zij lagen dus voor pampus", laat Kan weten.
Het eiland Pampus werd eind 1800 aangelegd als onderdeel van De Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie die de hoofdstad moest beschermen. "Amsterdam was de plek waar de regering en het koninklijk huis zich terugtrok."
Tekst gaat door onder de foto.
Nooit gebruikt
Toch is Forteiland Pampus uiteindelijk nooit gebruikt. "Nederland is in die tijd nooit aangevallen en in 1932 ging het buiten gebruik. Het was bedoeld om de vijand uit het Noorden tegen te houden, maar dat was niet meer nodig toen de Afsluitdijk kwam."
Toch heeft het eiland voor dagjesmensen nog wel degelijk een functie. "Het is hier lekker koel onder de grond. Als je je niet opwindt en naar een filmpje kijkt is het goed uit te houden", vertelt een bezoeker.
Lees ook
-
Pampus: een uniek stukje natuur, maar genoeg gevaren op de loer
Maandag 07 september 2020 om 11:54 -
Toch 'kamperen' op Pampus: slapen op twee grote historische schepen
Dinsdag 28 juli 2020 om 08:57